Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Andens fria forskning"

Annons

Den uppgiften går till Mats Larsson Gothe, som står framför ensembler ur Dalasinfoniettan i Dalarnas Museum i kväll - med ryggen mot publiken som dirigent och med ryggen mot orkestern när han agerar musikalisk guide.

- Jag kommer att introducera musiken och talar några minuter före varje stycke. Publiken kan förvänta sig musik som spänner över mycket. Från det glada och humoristiska till musik med enormt allvar, som inte väjer för det mörka.

Larsson Gothe lyfter gärna fram uruppförandet av Henry Gammelgårds violakonsert, ett verk han anser är ljuvt lyriskt, känsligt och vackert. Gammelgård från Linghed är ofta frilansande musiker i sinfoniettan, pedagog på musikkonservatoriet i Falun och även kompositör och målare.

Efter uruppförandet av Gammelgårds "L'Inverno" i april 2000 fastslog tidningen att verket var "genomarbetat och konstnärligt högtstående".

Larsson Gothe är glad åt att få framhålla kompositören Anders Eliasson, som är född i Borlänge.

- En fin symfoniker. Han har också skrivit solokonserter för violin och horn. Jag rankar honom som en av våra bästa moderna kompositörer och han är ofta spelad utomlands.

Larsson Gothe är själv kompositör och två av hans verk framförs också: "Jingle" och "Tivoli". Han är utbildad tonsättare, bland annat vid Sibeliusakademien och komponerar på heltid.

- Det har blivit mer dirigerande på senare tid och jag har gjort två julkonserter med Dalasinfoniettan. Men förr var det vanligare och naturligare att man både dirigerade och komponerade. För mig skulle det inte gå utan stöd från konstnärsnämnden.

Behövs då dessa introduktioner? Klarar inte publiken sig själv i mötet med musiken?

- Ingen går in för någon sorts snobbighet, men vi som sysslar med modern musik är ibland så koncenterade på det vi gör att den pedagogiska tanken inte är närvarande.

Han anser att tillgängligheten har ett värde i sig.

- Å andra sidan gör vi musiken en otjänst om vi underskattar publiken och inte tror att den kan möta det allvarliga och krävande. Jag berättar bara vad det är för verk på ett förbehållslöst och trevligt sätt, utan att lägga till rätta.

- Det måste få handla om andens fria forskning. Allt måste få vara möjligt, avslutar Mats Larsson Gothe.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons