Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Amason är som en älskarinna"

/
  • Amanda Hollingby Matsson och Pontus Winnberg berättar att deras band Amason är i en konstant utvecklingsfas. – Vi har inget perfekt slutmål. Vi är alltid på väg, säger de.

Den färska "supergruppen" Amason, med Amanda Hollingby Matsson från Gagnef i spetsen, spelar under sommaren på landets största festivalscener. På lördag kväll besöker de Skankaloss och får Sveriges kanske vackraste festivalinramning intill Dalälvens strand.

Annons

DT Nöje har bestämt träff med Amanda Hollingby Matsson och Pontus Winnberg för att prata om deras nya band Amason och deras spelning på Skankaloss. Det är Amanda som har valt platsen för intervjun. Ett par kilometers grusväg rakt söderut från Djurås hittar vi sjön med det tilltalande namnet Bästen. Där lämnar vi bilarna och avverkar till fots den sista halvkilometern innan vi når slutmålet - Finntorpet. Amandas barndomshem i Björka ligger inte långt ifrån platsen och hon är därför väl bevandrad i området.

– Vi brukade åka skidor här när jag var liten. Stället är helt fantastiskt, säger hon med värme i rösten.

– Och titta utsikten! Man ser nästan hela vägen till Ludvika.

Medan morgonkaffet och frukostsmörgåsarna dukas på en bänk utanför en fäbod berättar Amanda och Pontus om hur Amason gick från ord till verkstad.

– Vi hade pratat om det i fem år, att vi måste göra något tillsammans, berättar Pontus.

– Jag fattar inte hur det gick till, men plötsligt hamnade vi på samma ställe. Ni andra fyra hade börjat spela in och jag tittade förbi och la lite sång, fyller Amanda i.

Amason har beskrivits som "supergrupp", och visst finns det anledning till det. Amanda har skördat framgångar under namnet Idiot Wind och Pontus ingår bland annat i producentduon Bloodshy & Avant som skrivit och producerat åt bland andra Britney Spears, Madonna och Kylie Minogue. Resterande medlemmarna återfinns till vardags i Dungen respektive Little Majorette, men turnerar även flitigt med andra svenska akter.

– Vi är ett schemamässigt ganska stökigt band, säger Amanda och Pontus nickar instämmande. Alla är så sjukt upptagna och det blir lite svårt att få till träffar. Normalt brukar man ha repat betydligt mer, men som tur är finns det en trygg grund och en bra lägstanivå hos oss alla.

Med många järn i elden på andra håll fungerar Amason som ett litet andningshål där medlemmarna kan göra lite som de vill. De beskriver själva bandet som en fristad där det inte finns någon tidspress, tillskillnad mot deras "ordinarie" karriärer.

– Amason är som en älskarinna. Bandet får allt det som är bra. Här finns inga förväntningar eller regler, säger Amanda.

Bandet släppte sin första singel i januari och genomförde debutspelningen månaden därpå. Sedan dess har det rullat på i bra takt och Amason har tidigare i somras spelat både på Hultsfred- och Roskildefestivalen. Lite längre fram väntar även spelningar på Way out West i Göteborg och på Popaganda i Stockholm. Men först, Skankaloss i Gagnef på lördag:

– Att spela på Skankaloss är alltid trevligt. Det är lite som en extra julafton. Tyvärr hinner vi inte repa innan spelningen eftersom resten av bandet ramlar in någon timme innan vi ska stå på scen. Men det är Amason i ett nötskal. Vi får höfta lite, och har man inte full koll på det man gör får man ta ett steg tillbaka och låta någon annan i bandet ta över, säger Amanda och skrattar.

Annons