Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt hängerihop, Rosén

Annons

DEBATTGLAD

...pappaledig redaktör som njuter av barnjoller

”Allt är sossarnas fel!” Det är det föga överraskande beskedet från oppositionsrådet Mikael Rosén (M) i en debattartikel på kultursidan den 5 januari om varför inget länskulturhus byggts i Falun.

Annat lät det i mars 2008 när Rosén var kommunalråd och hade S uppdrag att redogöra för de partigemensamma tagen kring finansiering och byggplaner för satsningen vid Kristineskolan i Falun.

Det är ingen hemlighet att det är Folkets hus framtid som är en av knäckfrågorna. Folkets hus skulle behöva hitta en ny roll om ett kulturhus byggs enligt planerna som Rosén presenterade, medan den så kallade Kulturfyren nere vid Faluån inte blir lika omvälvande för Folkets hus.

I min genomgång den 9 december av varför kulturhusbygget inte bara ligger på is, utan snarare befinner sig i sibirisk permafrost, var Folkets hus-aspekten noga redovisad, tvärt om mot vad Rosén antyder. Summan på sju miljoner kronor som Falun vill omdisponera från Folkets hus och Dalateatern till Kulturhuset fanns också med.

För den här beskrivningen fick jag kraftiga protester från företrädare för Folkets hus. Jag erbjöd naturligtvis dessa att själva utveckla sin syn på saken i en debattartikel, och påminde dem senare om denna möjlighet, men Folkets hus vill uppenbarligen inte kommentera kulturhusplanerna i offentligheten.

Den S-märkta kommunledningen tiger också. Den har väl fullt upp med skid-VM?

Jag har politisk förståelse för att det av S ekonomiskt grovt misskötta landstinget inte samtidigt genomför personalminskningar och ökar kulturutgifterna. Det vore naturligtvis en politisk utmaning.

Men inom andra politikområden än kulturen tar toppolitikerna gärna tuffa utmaningar. Inom sport, exempelvis. Rosén har citerats i tidningen när han uttrycker sin glädje över att Falu kommun visar att den tar sitt ansvar för ”att få fart på svensk backhoppning” - en absurd ambition för en kommun.

Liksom i inlägget den 5 januari har Rosén återkommande betraktat miljonrullningen till skid-VM som något separat, som inte har med andra politikområden att göra, som till och med inte drabbar någon annan kommunal verksamhet.

Här har Rosén naturligtvis fel. Det finns ingen särskiild kommunal sedelpress för skid-VM. Rosén tycker backhoppning är ett kommunalt ansvar. Jag tycker kultur är ett kommunalt ansvar. Där går skiljelinjen.

Om kulturhusfrågan hanterats med en bråkdel av den beslutsamhet med vilken kommunen kandiderade till ett ännu ofinaniserat skid-VM hade länskulturhuset invigts i våras. Men senast jag kollade fanns inget kulturhus i kanten av Läroverksparken.

Rosén, och andra toppolitiker, tycker inte om att man påpekar det självklara. Så därför ska jag fortsätta göra det:

Allt hänger ihop i politiken.

Politik är att prioritera.

Mer läsning

Annons