Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler band klara för FFF

Annons

Falun folkmusik festival tar allt fastare form. Onsdagen den 14 juli är temat i första hand Shetlandsöarna. Konsertprogrammet inleds av Aly Bain, den främste av öarnas många spelmän, och Ale Möller, en av centralgestalterna inom svensk folk- och världsmusik. Därpå följer Brian Gear, det unga stjärnskottet på Shetlands musikhimmel, tillsammans med Violet Tulloch.

Sist framträder spelmännen The Cullivoe fiddlers, en grupp som sällan ger sig av från öarna, och då högst på en snabbvisit för någon enstaka konsert i Skottland. I Falun ges alltså ett sällsynt tillfälle att ta del av de nordliga öarnas smäktande musik.

Den 16 och 17 juli kommer Synthesis från Makedonien som spelar gammal musik i nutida arrangemang. Tre sångerskor backas upp av klaviaturer, dubbla slagverkare plus traditionella instrument, men också nyare klangredskap. Synthesis har spelat i USA, Japan och Europa.

Dessa festivaldagar bjuder också på Lojo, Träd gräs och stenar, Garmarna och Moder jords massiva. Lojo från Frankrike kommer att fånga publiken och kasta den upp i luften tills den svävar i ett nyupptäckt universum av poesi och musik, utlovar festivalledningen. Denis Péan sjunger med en egensinnig charm, hans texter kombinerar både humor och patos med underfundiga insikter.

Träd, gräs och stenar är Sveriges första minimalistiska rockband. Den tidlösa trance-musik som gav dem en obskyr nyckelroll i svensk undergroundkultur för trettio år sedan lever vidare i ett nutida suggestivt, rytmpumpande och klangvältrande format.

Garmarna blandar friskt traditionella folkmusikinstrument med samplingar och producerar en okonventionell och nyskapande musik. Ofta rått, tungt och svettigt - med all den kraft som finns i folkmusikens egna klanger och rytmer.

Moder jords massiva, ett av Sveriges hårdast arbetande musikkollektiv, blandar klubbmusik, dub, reggae, rap, sång och poesi under improviserade former.

MIKAEL FORSLUND/ARKIV

Mer läsning

Annons