Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allt är kul nu!"

Annons

Adios Amigos! sjunger Marit tillsammans med Cecilia Nordlund från Monkeystrikes. Låten är tänkt som en tröst för alla tjejer som är trötta på att bli bedömda.

- Som tjej är man mer påpassad. Det finns alltid en kategori människor som tycker att tjejer inte ska syssla med musik. Man är antingen för fet, för gammal, för ful, för snygg, för vulgär, för pryd eller för dålig på gitarr, säger Marit.

Så adios, alla tyckare, säger Marit en gång för alla. För från och med nu kommer hon att välja sina egna kritiker, även om det ibland är svårt.

- Folk kommer att tycka saker och då gäller det att inte ta åt sig av det dåliga. Det är ruskigt svårt ibland. Som att inte tjuvlyssna om någon snackar om en. Fel grej på fel dag kunde få mig att bryta ihop för ett år sedan. Men nu mår jag bra, har gjort en fin skiva, jag är osårbar.

Let's just fall in love heter Marits egen favoritlåt på nya plattan Baby dry your eye. Titeln säger en hel del, både om de nya låtarna och om Marits sinnestillstånd för tillfället.

Låtarna är souliga, mindre indiemangliga än förr, mer rytmiska, variationsrika och enligt Marit själv glittrigare och mer kärleksfulla. Och förklaringen är enkel.

- Jag är kärare nu och inte lika nydumpad som på förra plattan. Men det finns en del tyck-synd- om-mig-låtar på den här också, det kommer man aldrig ifrån, säger Marit.

Men vägen till det superlyckliga har inte varit helt spikrak för Marit Bergman.

De senaste åren har inneburit många veckors hårt arbete. Hon gav ut albumet 3.00 A.M. Serenades och ep:n From now on på eget bolag och ställde inte in en enda spelning. Jo förresten, en, när Marit helt hade tappat rösten.

- Jag har varit så himla utbränd, det fanns inget stopp. Men sedan jag skrev på kontrakt med BMG har jag fått ordning på saker. Nu är det klart vad jag har för uppgift och den är att dirigera, sjunga och skriva låtar och världen brakar inte ihop om jag skulle bli sjuk.

Marit Bergman har ofta framställts som den starka självständiga tjejen ingen sätter sig på. Men vad tycker hon själv om den bilden?

- Tjejer underskattas generellt. Det är som att vi förutsätts vara nickedockor och det svaga könet. Det är liksom fel utgångspunkt.

Marits band består av åtta personer inklusive Marit själv. Den 31 mars sticker de ut på turné.

Första spelningen görs på KB i Malmö och turnén går inte längre norrut än Sandviken. Även Dalarna verkar få vänta på sin tur.

- Vi är så många i bandet och alla ska ha lön så vi verkar ha blivit lite för dyra för dalascenerna.

Fotnot: Marits nya platta Baby dry your eye recenseras i fredagens tidning.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons