Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsång på Lugnet med ett kultband

Annons

Sven-Erik Magnusson är så gammal att han redan 1958 gjorde en inspelning på trådbandspelare i Slottsbrons Folkets hus.

- Jag var 16 år och jobbade på bruket, men det var musiken som lockade. Så en dag knallade jag upp på kontoret och sade till ingenjören att jag slutar. 'Inte ska du sluta, ta tjänstledigt för säkerhets skull', svarade ingenjören.

- Jag är tjänstledig än, sade Sven-Erik i går kväll i Falun.

Men inte verkar han ha fyllt 60 år och stått på scenen sedan 1956.

Första gången jag såg Sven-Ingvars var i Krylbo Folkets hus tio år senare. Redan då gjorde de en fartfylld scenshow.

Så kom inte och säg att dansbandet Sven-Ingvars nyligen börjat med showframträdanden.

Vilka andra, med dansbandsstämpel, har lyckats charma den unga publiken på Hultfredsfestivalen? Det var 1991 bandet drog i gång med låten Jag ringer på fredag och rockade fett i Smålandsskogen med bland annat Torparrock. Och visst blev det lika hög stämning i Falun i går kväll med allsång och tusentals händer i luften. Publiken som var i alla åldrar kunde förvånansvärt många texter.

På musikresan från Gustaf Frödings Värmland, via dalmasen Rune Lindströms Te dans mä Karlstatösera, gick färden söderut till musik av bland andra Niklas Strömstedt, Per Gessle, Plura Jonsson, Staffan Hellstrand, Peter LeMarc, Dan Hylander och Py Bäckman.

Falusonen Klaes Anderhell på trummor har ledigt från Vikingarna och turnerar med landets andra Värmlandsband som dominerar många hjärtan.

Sven-Erik Magnusson var helt suverän i går kväll.

Så kan det gå när sångaren haft sin gitarr sedan liten grabb han var. Och det finns glädje i hans gitarr som varit en trogen vän och gjort att publiken mått så gott.

Sven-Ingvars har gjort så mycket för en ofta bespottad musikgenre att de bör k-märkas. Men de ska inte placeras i en monter.

De ska upplevas som färskvara, trots att bäst före-datum ligger oändligt långt fram i tiden.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons