Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har inte fastnat i nätet

Annons

Vill du höra den här nyhetssändningen igen? Gå in på vår hemsida och klicka på...

Vinnarna i vår tävling finns på vår hemsida. Bara att klicka på...

Vill du veta mer så finns hela dokumentet att läsa på vår hemsida. Bara att...

Betala räkningar? Slipp avgifter och köer. Använd nätet.

Deklarera? Enkelt. Koppla upp dig.

Den nya tekniken öppnar oanade möjligheter. För den som har den.

På de allra flesta arbetsplatser står i dag datorer, många uppkopplade till internet. I skolorna är datorer en självklarhet.

Lika självklara är begreppen

e-post och sms. Känslan av att alla har och alla kan, ligger farligt nära till hands.

Faktum är att alla inte alls kan. Det finns en mycket stor grupp som aldrig hann bekanta sig med datorern innan de fick pension. Visst ordnar pensionärsorganisationerna kurser i data, men det är ändå en bråkdel som lär sig knappa på det viset.

Det stora flertalet pensionärer, tillika de trognaste tv-tittarna och radiolyssnarna, måste uppleva det som ett hån när de för femtionde gången - för att få veta mer - uppmanas att klicka på...

Eller att skicka ett sms för att ge synpunkter på det som sänds, till exempel Debatt i SVT, eller att utse matchens svensk i lördagens FA-cupfinal i TV4 Plus.

Alla vet. Alla kan. Detta i ett land där befolkningspyramiden har tippat runt ett halvt varv och balanserar på sin topp.

Följden blir att många utestängs från information och hindras från att delta fullt ut i samhällslivet. Och när stora grupper hamnar utanför kan man börja tala om ett demokratiskt problem.

Till detta kommer, som tidningens tv-krönikör Hans Dahl nyligen påpekade, nedsläckningen av det analoga tv-nätet om några år. Det ska ersättas av digitala teknik, vilket innebär att dagens tv-apparater kopplade till en vanlig tv-antenn icke göre sig besvär.

Som han så riktigt beskriver det, en revolution som nog långt ifrån alla förstått betydelsen av.

Jag efterlyser inte den tid då radio- och tv-apparater var bestyckade med rör och då man slog telefonnumren med en nummerskiva. Men jag efterlyser större besinning, för att inte säga eftertanke, från de som bestämmer,utvecklar och sitter framför mikrofoner och tv-kameror.

Svenska folket är inte ett genomdigitaliserat folk. Inte ett folk där alla självklart är ute på internet, skickar sms eller e-post. Eller längtar efter bildtelefoner.

Många ringer till varann i stället för att skicka elektroniska meddelanden, många deklarerar på det gamla hederliga (?) viset, många betalar sina räkningar med autogiro.

Därför tycker jag inte att alla alltid ska ta för självklart att alla alltid accepterat eller ens velat acceptera den nya tekniken.

En bank har visserligen avgifter på betalningar genom autogiro, en annan har nyligen infört en övre gräns för antalet avgiftsfria inbetalningar under ett år. På internet: gratis. Än så länge.

Det tycks som att det i den nya tekniken finnas en inneboende kraft som inte kan hejdas. Vi sköljs med, nästan utan att ana det. Kraften har funnits förr, men nu känns den mer obarmhärtig.

Ända sedan 60-talet har rutan till Melodikrysset funnits i tidningar. I dag finns den också på nätet. Hur blir det i morgon?

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons