Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ales mustiga musikstuvning

Annons

Kommer Louise Hoffsten sjunga duett med Ann-Sofie von Otter? Kommer Latin Kings tjafsa med senegalesiske sångaren Mama Bousene? Kommer Pelle Lindström och Lisa Nilsson hitta på bus tillsammans?

Ale Möller vet. Det är han som bjudit in musiker och det är också han som smitt planerna inför Världens musikfest i Gropen.

Under veckan som gått har gästartisterna droppat in i Leksand för att repa tillsammans med Ale och hans världsmusikorkester på Brandmannen.

- I går kom Mama Dousene och så kom Lisa Nilsson och Louise Hoffsten här i dag, berättar Möller på telefon i en högst tillfällig paus på onsdag eftermiddag.

Ni kör hårt inför konserten?

- Ojojoj, vi repade till midnatt i går och vi kommer hålla på till midnatt i dag igen. Vi har fruktansvärt roligt här, och det är väldigt mycket musik som ska köras in.

Att låta musiker som till vardags inte arbetar inom samma genre eller fack mötas på scenen, bara för att se om det händer någonting spännande, är tanken med Världens musikfest. Ale Möller avslöjar svaret på de två frågorna ovan. Operastjärnan Ann-Sofie von Otter kommer sjunga duett med bluesbönan Louise Hoffsten.

- Ann-Sofie von Otter kommer inte hit förrän i morgon, men vi har precis kört ett långt pass med Lousie och det blir jättebra. Hon gör också en sak med den grekiska vokalisten Maria Stellas, berättar Ale Möller.

Han har en del idéer när det gäller Dogge Doggelito och de andra killarna i svenska hiphopveteranerna Latin Kings medverkan i Världens musikfest också.

- De har en låt som vi gillar som heter Tjafsa inte med Botkyrka stylee och eftersom Mama Bousene bor i Botkyrka så tänkte jag att de ju måste göra någonting av den tillsammans.

De kanske känner varandra redan?

- Jag tror han (Mama Bousene) sjöng på Dogges dop, alltså när hans grabb döptes. Jag tror han sa något om det förut.

Förutom Ale Möller Band och de ovan nämnda artisterna kommer Barbara Hendricks, Gränslöst, Shubha Mudgal från Indien, Black Noise från Sydafrika och Yakumbé från Rinkeby att delta i de musikaliska festligheterna i Gropen.

- Om det är ett tema så är det inte genomtänkt, men det har ändå blivit så att det är väldigt många starka kvinnor som är med, konstaterar Ale Möller.

Trots att han tänkt igenom allting noga och förberett programmet minutiöst så vill Ale Möller inte ha total koll på vad som händer på scenen på fredag.

- Jag har ju arbetat med det här länge och haft idéer, men jag tycker om att inte ha allting klart när man träffas. Jag har tajmat och skrivit minuter i marginalen och plussat hit och dit, men jag vet ju att man inte kan hålla de här musikerna i tyglar. Om det blir mycket folk och energi så kommer de att dras med i det.

Landshövding Ingrid Dahlberg kommer finnas på plats i Gropen för att hålla invigningstal, och själva konserten tillägnas Dag Hammarskjölds minne. Enligt körschemat mjukstartar musikfesten sent på eftermiddagen med en "Världsmusikstämma" där Black Noise, Gränslöst och Yakumbé står för musiken.

- Det kommer finnas lite musiker ute i gräset om folk vill komma lite tidigare och ha det trevligt, men själva konserten börjar klockan sju, berättar Ale Möller.

- Det här blir en speciell föreställning, så jag hoppas det kommer mycket folk från hela Dalarna.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons