Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ale Möller har många järn i elden

Annons

Ale Möller har många järn i elden. I slutet av juli håller han i Tällberg foundations stora invigningskonsert i Leksandsgropen, men han kan inom en snar framtid också bli konstnärlig ledare för Sveriges första och enda världsmusikorkester med fast scen.

Kulturrådet har i veckan beviljat ett startbidrag på 100 000 kronor till en helt ny verksamhet med folk- och världsmusik som bas.

Folkmusikens hus i Rättvik ska under ett år inventera svenska invandrarföreningar; dels för att se vilka publika behov av musik som finns? dels för att hitta spännande musiker som i dag kanske verkar i det fördolda men förtjänar att nå ut till en bred publik.

Om planerna förverkligas kommer Gävle konserthus inom en snar framtid bli värdar för en ny fast musikensemble ledd av Ale Möller.

Ett slags mångkulturell världsmusikmotsvarighet till de symfoniska orkestrar och sinfoniettor som i dag är knutna till olika svenska konserthus.

Världsmusikensemblen ska ha Gävle som hemmaplan, men speluppdraget sträcker sig betydligt längre än till konserthusevenemang.

Ale Möllers orkester ska enligt planerna spela lika flitigt i Dalarna som i Gävleborg, den ska dessutom turnera i hela landet som riksorkester och kunna representera Sverige vid evenemang utomlands.

En regional riksorkester med musik från hela världen på repertoaren och hela jordklotet som spelfält - det är onekligen ett mycket spännande projekt som i veckan tagit sina första steg.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons