Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akvareller i rörelse

Annons

Och det är rörelsen i bilden som intresserar henne mest för närvarande. Genom att färgen faktiskt rör sig över ytan ingår den för henne i en tidsdimension som akvarellen har gemensam med filmen eller dansen.

Hon undersöker rörelsen på olika sätt. Hon kan utgå från en konkret vardaglig händelse - som när hennes lilla dotter under sin upptäcktsfärd faller över en rosenbuske. Den blommiga dalamössan förenar sig plötsligt med rosorna i naturen.

Det är inte enda gången textila mönster får ge röst åt skeenden i bilderna. Ett finskt tröjmönster har inspirerat till en målning lång som en rabatt. Rörelsen finns också där, men nu är det vi som tycks närma eller fjärma oss från blommönstret, som ömsom förstoras och förminskas.

Helena Isoz använder akvarellen på ett högst personligt vis. Hon blandar nya och gamla bildmedier - gamla julkortsmotiv på rörelse ut ur bilden eller snitt ur kortfilmer där samma scener hackar vidare om och om igen. Dubbelexponeringar och upprepningar i bilden började hon intressera sig för under ett stipendieår i Berlin då hon ofta gick till en biograf som bara visade kortfilmer från tidigt 1900-tal.

Men hon är inte rädd för akvarelltraditionella blommotiv, även om hon föredrar skönhetens förfall, det svartgrå vissnandet en fuktig Skånehöstdag. I de nyaste målningarna experimenterar hon med alltmer förenklad abstraktion.

- Jag tycker om när motiven långsamt framträder som när man framkallar foton, säger hon.

Helena Isoz är född 1964 och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons