Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Cato död

Skådespelaren, författaren och journalisten Åke Cato har avlidit, 82 år gammal.

Annons

Skådespelaren, författaren, journalisten och underhållaren Åke Cato har avlidit. Arkivbild.

Cato är bland annat känd för sketcherna i SVT:s "Nöjesmassakern" som en av de tyska kockarna i "Werner och Werner" tillsammans med Sven Melander. Han har också medverkat i "Tack för kaffet" och skrivit manus till filmerna "Gräsänklingar" och "Smugglarkungen".

– Han betydde allt för mig, egentligen. Jag har honom att tacka för i stort sett allt. Jag var i så hög grad präglad av Åkes texter och kvalitetstänkande. Han kände alla i nöjessvängen och introducerade mig. När han började göra tv-program så hängde jag med. Med honom försvinner en del av mig själv, säger Sven Melander till TT.

Utöver tv-karriären arbetade Åke Cato som nöjesreporter på Expressen mellan 1960 och 1973. På 70-talet tog han steget över till Aftonbladet där han arbetade som reporter och kåsör.

– Åke skrev varje vecka krönikor på sitt eleganta och underfundiga sätt, krönikor som var väldigt populära hos läsarna. Vi var då ett ganska ungt gäng på nöjesredaktionen och Åke var lite äldre och visare än vad vi andra kanske var, säger Anders Gerdin till Aftonbladet där han tidigare var chefredaktör.

Under de senaste åren blev Åke Catos hälsa allt sämre. Han led bland annat av kol och hjärtsvikt. Hans vän och samarbetspartner Michael Neumann träffade honom några dagar innan han avled. De skrev tillsammans i över 20 år, både pjäser och revyer. Eva Rydbergs lustspel som "Viva la Greta" och "Den stora premiären" skapade de tillsammans.

– Jag har besökt honom mycket under det senaste halvåret. Han klagade aldrig och ville aldrig att man skulle ömka honom. Han ord ringer fortfarande i mina öron: "Du kan gråta en skvätt när jag dör, men du ska inte sörja mig. Det här är vad jag vill." Han var en äkta och fin man. En väldigt ärlig man, säger Michael Neumann.

Cato skrev också ett flertal böcker, bland dem "Meddelanden" och "Nya meddelanden" tillsammans med Stig Nahlbom på 60-talet. Men senare verk författade han på egen hand, till exempel memoarerna "En levande gosse" som kom ut 2010.

– Han var väldigt, väldigt rolig. Och han var bildad och kunde en massa. Han var alltid betraktad som en gubbe, men samtidigt var han ung i sinnet. Han snappade upp trender och var oerhört lyhörd. En modern människa, säger Sven Melander.

Fakta: Åke Cato

Född 1934 i Malmö.

Känd för bland annat sketcherna med "Preben och Preben" och "Werner och Werner" i "Nöjesmassakern".

Har arbetat som reporter för Expressen och Aftonbladet.

Skrivit bland annat böckerna "En levande gosse", "Utsikt från gågatan", "Spalter" och "Meddelanden", filmanus till "Gräsänklingar" och "Smugglarkungen", samt ett flertal Eva Rydberg-pjäser.

(TT)

Mer läsning

Annons