Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aino Trosell i fokus

Annons

Trosell fanns på plats på Smultronstället i Falun när filmen visades för första gången i onsdags.

På lördag har den världspremiär på filmfestivalen i Göteborg och i onsdags visades Maj Wechselmanns Barn av sin tid första gången för pressen på Smultronstället i Falun. På plats fanns förstås föremålet för dokumentären, Aino Trosell själv, och Film i Dalarna som varit involverade i filmen.

-Vi gick in med produktionsstöd i det här projektet eftersom det handlar om Aino Trosell som är bosatt i Malung och eftersom stora delar av filmen skulle spelas in i nordvästra Dalarna, säger Malin Lagergren, chef för Film i Dalarna.

Barn av sin tid bygger huvudsakligen på Aino Trosells roman En gränslös kärlekshistoria. Den följer kronologiskt hennes egen släktkrönika med start 1850 när Ainos mormors mor Eli föds i Norge, nära gränsen till Sverige.

Eli skickas ut som piga redan som åttaåring och genomlever sin barndom under fattigdom och ofattbart kärlekslösa förhållanden. Vi får följa Ainos kvinnliga förfäder, tre generationer pigor, i rakt nedstigande led där kvinnoförtryck, barnamord, tvångsgifte och självmordsförsök blir brännande heta ingredienser.

Ainos egen uppväxt i Malung, den svåra relationen till föräldrarna, flytten till Göteborg, tiden som social- och varvsarbetare och så författarskapet är andra bärande delar i Barn av sin tid. Aino själv beskriver filmen som ett porträtt av hennes författarskap, men också en resa som de allra flesta kan känna igen sig i.

-Med En gränslös kärlekshistoria ville jag som kvinna utforska hur jag blev människa och den utsatthet som kvinnan alltid har haft som det barnafödande könet, med allt vad det innebär av skam och skuld. Men resan handlar också om välfärdssamhällets uppbyggnad. Det stora flertalet var jordbrukare före 1930 och många har fattig torparbakgrund som jag.

Första mötet mellan dokumentärfilmaren och författarinnan skedde redan när Maj Wechselmann började arbeta med dokumentären En varvshistoria.

Aino Trosell var själv med i en liten snutt av den filmen och på så sätt kom Maj Wechselmann i kontakt med hennes roman En gränslös kärlekshistoria. Efter att ha läst boken var det inget snack om saken, hon skulle göra ett porträtt av Aino Trosells författarskap.

Efter ett antal långa samtal mellan de två kvinnorna och en grundlig genomgång av Ainos författargärning tog själva filmandet fart. På frågan hur det varit att ha någon så nära inpå; att bli synad i sömmarna som hon blivit, svarar Aino följande:

-Det har känts bra. Maj har visat respekt för det privata. Hon har utnyttjat det personliga redskapet med utgångspunkt i min bok men hon har aldrig gått över gränsen för vad som är privat.

-Men just nu är jag rätt trött på Aino. Det är inte Majs eller filmens fel. Jag har bara sett nog av Aino för ett tag!

Fotnot: Barn av sin tid visas med största sannolikhet i Malung någon gång under våren. I mars kommer dessutom en kortverision av dokumentären att visas på svt.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons