Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afro-dite kom bara på åttonde plats

Annons

Förväntningarna var skyhöga. Sverige skulle vinna schlager-EM för femte gången. Afro-dite var uppskrivna i pressen och favoriter hos vadslagsbolagen. Men när rösterna började räknas kom vi snabbt på efterkälken.

Ett tag låg Sverige på 17:e plats och riskerade nedflyttning, att inte få vara med i nästa års tävling. Men mot slutet kom det allt fler poäng och till slut blev det en åttonde plats för låten "Never let it go".

- Vi är jättenöjda, vi har levererat det vi har lovat. Sedan är det en smakfråga eller handlar snarare om politik. Men jag kommer att åka hem med rak rygg, sade Kayo efter tävlingen.

Svenskarna såg ändå märkbart besvikna ut och ställde sig frågande till hur det kunde komma sig att en nästan helt otippad låt från Lettland kunde vinna tävlingen mitt framför näsan på bland annat Sverige.

- För mig kändes det som om det var något skumt och det står jag för, sade Gladys del Pilar.

Om Afro-dite var besvikna så var svenska sångerskan Sahlene desto gladare. Hon tävlade för Estland och hade hemmanationens tryck på sig. Nu slutade det med en mycket hedrande tredjeplats med låten "Runaway".

- Jag är jätteglad och så lättad. Nu har jag gjort vad jag har kunnat, sade Sahlene, som efter tävlingen vandrade omkring på efterfesten insvept i en stor estnisk flagga. (PM)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons