Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikansk dokumentär som ger hopp

/

Annons

Men ord står mot ord. Grannen hävdar att flickan har skurit sig själv, besviken över att mannen nekat henne till samlag.

När fallet kommer upp i rätten säger den kvinnliga domaren det alla tänker:

- Förväntar du dig att vi ska tro att en nioårig flicka ville ha samlag med dig?

Rättssystemet i Kamerun är på många sätt under kritik. När flickan berättar sin historia i rätten sitter mannen som våldtog henne bakom och skrattar. Han får tillsägelser men får ändå vara med i rättssalen.

Mycket mod krävs av de våldsutsatta kvinnor och barn som kräver sin rätt.

En kvinna som ansöker om skilsmässa från sin man som misshandlat henne blir utskrattad i rätten, men vinner till sist. Vad händer med den som inte är lika stark?

Sisters in law är ändå en dokumentär som inger hopp. Lagens systrar, kvinnor inom kamerunskt polis- och rättsväsende, skipar rättvisa genom att orubbligt sätta ner foten. "Den anklagade har missat i vilket århundrade han lever i", säger domaren Beatrice Ntuba vid ett tillfälle till en man som inte vill låta sin fru gå utanför dörren utan hans tillåtelse. Benhårt.

Både filmer och mediabevakning från Afrika brukar fokusera på negativa händelser. Sisters in law är en dokumentär om negativa händelser, men med ett positivt fokus på lösningar.

Om sedan hårda straffsatser och avskräckande exempel är rätt väg att gå för att minska mäns våld mot kvinnor ställer jag mig tveksam till. Dokumentären är stundtals väl polariserad - skurkarna ställs inför rätta och döms, offren firar att tortyren är över. Självklart finns det saker att problematisera.

Men den stora behållningen ligger i att se hur kvinnorna på ett så självklart sätt hävdar sin makt och för kampen vidare till nya generationer. Det avviker från den så ofta berättade historien om patriarkal makt. Istället för upprepning: en befriande känsla av något nytt.

Mer läsning

Annons