Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aerosmith har hittat tillbaka

/

Annons

När Aerosmith spelade i Sverige 1994 och 1999 var de fortfarande på toppen av sin karriär. Rockballader som "Cryin'" och "Amazing" hade gett skjuts åt en oväntad comeback för det gamla hårdrocksbandet. Sedan dess har intresset kring Aerosmith varit svalare. I alla fall i Sverige.

- När vi blev klara med skivan "Just push play" så var vi väldigt stolta. Men i Europa var inte reaktionen som vi hade hoppats, så vi antog att folk inte var intresserade av oss där längre, säger Tom Hamilton på telefon från ett hotell i Köpenhamn.

Nu är de tillbaka. Bandet anlände nyligen i Skandinavien efter spelningar i Dubai och Indien, där Tom Hamilton lade märke till ett nymornat intresse för hårdrock. I USA har uppsvinget för hårdrock pågått under några år, men fenomenet verkar vara globalt, menar han.

- Det finns en helt ny generation människor som letar upp och lyssnar på till exempel Led Zeppelin och Lynyrd Skynyrd. Unga människor har lyssnat på hip hop under flera år, men det är inte nytt längre. Den nya generationen vill ha något annat, och ironiskt nog letar de sig bakåt i tiden. Så vi hoppas att vi har en del helt nya fans när vi spelar i Sverige.

Aerosmith har inget purfärskt album att luta sig tillbaka mot. "Just push play" gavs ut 2001 och sedan dess har bandet bara gett ut en coverskiva på gamla blueslåtar och ett samlingsalbum. Men enligt Tom Hamilton har Aerosmith alltid varit ett liveband i första hand.

- Det vi gör nu är precis samma sak som när vi åkte runt på vägarna och presenterade oss själva innan vi hade skivkontrakt. Vi har ingen ny skiva ute, det är tillbaka till rötterna som gäller, att spela inför en publik.

Efter sommarens Europaturné går Aerosmith in i studion för att spela in ett nytt album, som Tom Hamilton hoppas kommer att släppas redan till våren.

- Det händer ofta att band som har gett ut många skivor funderar på varenda liten ton. Men vår musik handlar om spontanitet, så det gäller att påminna sig själv att göra det enkelt.

Kanske hinner Tom Hamilton då bekanta sig med några av den nya generationen hårdrocksband. När han är hemma i Boston brukar han gå på konserter tillsammans med sin 15-årige son, men då är det betydligt hårdare tongångar som gäller.

- Han gillar Marilyn Manson, Gwar och en del skandinaviska black metal-band. Jag brukar skämta om att de låter som Kakmonstret, och då skrattar han och spelar något annat avskyvärt för mig.

TT Spektra

Erik Laquist

Mer läsning

Annons