Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

214 museer i Dalarna

Annons

Navet i detta museiälskande län är Dalarnas museum, som i år firar 40-årsjubileum med stadigt stigande besökssiffror.

För närvarande dammsuger Dalarnas museum hela landskapet på jakt efter museala verksamheter, en kartläggning som påbörjades redan för åtta år sedan.

Hur många museer finns då i Dalarna? Jo, häpnadsväckande 214 stycken.

- Här finns både intresse och kunnande när det gäller historia, säger länsmuseichef Jan Raihle som försök till förklaring. Dalfolket är duktiga på att ta vara på sina föremål, det gäller allt från dalskåp till radioapparater och motorcyklar. Att det här är ett klassiskt folkrörelselän spelar säkert också in.

Allt från spetsar till gruvhål erbjuds i museimenyn. Kända personer och kända byggnader har blivit turistmagneter och nya museer har tillkommit efterhand. Flera med hjälp av Dalarnas museum, som Framtidsmuseet och Ekomuseum Bergslagen.

En del museer är mycket små och nischade, som Indianmuseet i Husby, andra så etablerade att de knappast kan rymma fler besökare under turistsäsongen, ens om de skulle vilja - som Carl Larssongården och Falu gruva med sin enda hiss.

Nu har Dalarnas museum skickat ut en enkät till museerna med frågor om verksamheten och alla som inte hört av sig uppmanas att ta kontakt. Kanske finns det ännu fler okända museer?

Museilandskapet Dalarna präglas av olikheterna mellan nedre och övre Dalarna. Klimat och traditioner skiljer dem åt, den övre bondekulturens och den nedre bergsmans- och stadskulturens Dalarna, men de har båda varit beroende av varandra.

I enkäten vill länsmuseet se om verksamheten på museerna förändrats, vilka aktiviteter som bedrivs, hur finansieringen sköts och hur man vill utvecklas. Frågan om ett museum har foto, film, video eller ljud i samlingarna är också viktig, bland annat med tanke på den nya centralen för filmvård i Grängesberg.

Hittills har framkommit att 21 procent av museerna stöds av sponsorer, 103 museer har kommunala bidragsgivare och åtta procent har landstingsstöd.

Årsboken Dalarna 2002 kommer till en del att ägnas åt länsmuseets historia. Den andra hälften ägnas övriga museer.

Den 3 maj i år är det 40 år sedan Dalarnas museum öppnade portarna.

Allmänheten kommer att märka av jubileet direkt i plånböckerna. Från detta datum och året ut blir det helt gratis att gå på museet.

Förra gången länsmuseet tog bort avgifterna, 1975, ökade besöken från 60 000 till 80 000, berättar förste antikvarie Örjan Hamrin. Under de ekonomiska krisåren på 80-talet tvingades museet återinföra entréavgifterna och besöksantalet sjönk från 140 000 till 100 000. Nu ser det bättre ut. 128 000 besökte Dalarnas museum i fjol.

Därmed hör vårt länsmuseum till de mest besökta, på tredje plats efter Bohus läns museum och Jamtli.

Under jubileumsåret kommer Dalarnas museum att utveckla sina ombyggnadsplaner. Den 3 maj öppnas förutställningen till den kommande nya arkeologiska basutställningen.

Dessutom blir det visningar av de gömda skatterna i museimagasinet i gamla Kronobränneriet - allt för att visa potentialen i länsmuseets samlingar.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons