Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 miljoner i mutor

/
  • Varnar. Det är viktigt att vanligt folk blir medvetna om hur mutor och korruption skadar samhället, säger Åsa Sveds.

Annons

- Ofta ser man inga synliga offer när man granskar mutbrott. Ändå blir skadorna på sikt enorma för samhället och näringslivet.

Det menar Åsa Sveds, som i dagarna kommer ut med sin bok om Sveriges genom tiderna största mutbrott: Pengar i sjön (Förlags AB Weinco), som handlar om Gotlandsbolaget och flera andra stora företag.

Åsa Sveds har rötterna i malungsbyn Öje. Där har hon och brodern kvar föräldragården, som fungerar som familjernas träffpunkt sommartid.

Åsa Sveds var journalist i Falun på 70- och 80-talet (Dala Demokraten) innan hon flyttade till Visby. Som Gotlands Tidningars reporter var hon den enda journalist som följde alla sex rättegångarna om den omfattande muthärvan på Gotlandsbolaget. Boken Pengar i sjön är en grundlig genomgång av de märkliga turerna i fallet.

- Jag hoppas boken ska få fler att fatta hur illa det är med mutor där somliga köper sig förbi köer och sund konkurrens.

Över 20 miljoner kronor överfördes till ett privatkonto i Schweiz i mutaffären. Sommaren 2003 avslöjades att den tekniske chefen på Gotlandsbolaget tagit emot pengarna från företag, för att dessa skulle garanteras att få del i produktionen av rederiets nya färjor.

Trots erkännandet och en process, som pågick i mer än tre år och omfattade sex rättegångar, varav två i Finland, blev det friande domar för mutmisstankarna vid Gotlandsbolaget. Den mutmisstänkte chefstjänstemannen tog sitt liv i häktet före första rättegångens slut, sedan han erkänt.

I och med hans död kunde åklagarna inte ställa följfrågor och man ansåg inte att ett erkännande räckte. Den huvudmisstänktes dödsbo fick till och med behålla pengarna.

Gotlands tingsrätt dömde en av hans underlydande för delaktighet och två tidigare anställda vid propellertillverkaren Rolls Royce fälldes för bestickning. Men de friades av Svea Hovrätt.

Den största ekonomiska förlusten gjorde kineserna som gick back på fartygsbyggena med 400 miljoner kronor.

- Men Gotlandsbolaget fick fina färjor till omkring halva priset, konstaterar Åsa Sveds.

Egentligen är hela historien mycket komplex och har många infallsvinklar. Åsa Sveds betonar att hon inte skrivit boken som en partsinlaga med braskande avslöjanden.

Från början tänkte Åsa Sveds bli lärare och hon hann gå lärarutbildningen på högskolan i Falun, innan hon upptäckte att journalistiken passade henne bättre.

- Jag skulle inte ha något emot att flytta upp till Dalarna så småningom. Falun är en fin gammal stad, precis som Visby, säger Åsa Sveds som bott både i Elsborg och Gamla Herrgården.

Det känns bra att ha skrivit den här boken, tycker Åsa Sveds idag.

- Främst för att jag ville ge en bred belysning så att vanligt folk kan få en uppfattning om mutproblemen. Det är viktigt.

Juristen Thorsten Cars, som skrivit våra mutlagar, tillhör Åsa Sveds källor. I boken gör han en skarp analys av domstolarnas ställningstaganden. Cars vill ha domstolar som är bra på mutbrott.

Riksåklagarens riksenhet mot korruption och Svenskt näringslivs institut mot mutor tyder på minskad benägenhet att se mellan fingrarna på svågerpolitik och mutor, vare sig det förekommer på hög eller låg nivå, tror Åsa Sveds, som också påpekar att EU driver frågan och att USA ser hårdare än vi på alla typer av mutbrott.

Växlar samhällsfrågor med rosor

Att odla växter är Åsa Sveds sätt att balansera skrivande och samhällsfrågor. Hon kan räkna till 30 sorters rosor i sin täppa i rosornas stad. Somrarnas Öje lockar med föräldragård och gamla vänner. I Visby bor hon strategiskt i gamla stan - invid Botaniska trädgården, 50 meter från havet och ringmuren.

Huset är halvgammalt, "bara" från 1906.

-Här räknar man bara medeltid som gammalt, säger Åsa Sveds.

FAKTA/ Åsa Sveds

  • Aktuell med: Boken Pengar i sjön
  • Yrke: Journalist på Gotlands Tidningar.
  • Född: I Malungsbyn Öje.
  • Bor: I Visby. På sommaren i Öje.
  • Familj: Fem barn 10-20 år gamla.
  • Fritid: Läser, springer och odlar i täppan.

Mer läsning

Annons