Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 procent kärlek

Annons

Det här är nu ingenting att sörja eller ens bli särskilt ledsen för.

Astrid Lindgrens liv och gärning är inte en saga med olyckligt slut.

Antagligen var det gränsen till Nangijala som Astrid passerade i går. Och även om Skorpan och hans storebror Jonatan var tvungna att ta ytterligare ett kliv i det närmast buddistiska sagoscenariot för ett tag sedan så lär inte Astrid sakna sällskap där i Körsbärsdalen.

Allan Edwall är nog där. Tage Danielsson också. Olle Hellbom, förstås. Mannen som gjorde rörliga bilder av Astrid Lindgrens ord.

Mellan filmen om Mästerdetektiven Kalle Blomkvist från 1947 och teveproduktionen om Mästerdetektiven Kalle Blomkvist från 2001 finns hela 54 film- och teveserier som bär Astrid Lindgrens signatur.

Den starkaste karaktären i Astrid Lindgrens magiska persongalleri är naturligtvis Pippi Långstrump.

Berättelsen om Pippi, Tommy, Annika och de andra filmatiserades första gången 1949. Viveca Serlachius spelade Pippi, Julia Cæsar gjorde skollärarinnan och Sigge Fürst iklädde sig rollen av Dunder-Karlsson.

Men det är inte den Pippi Långstrump vi minns, alla vi barn i "generation Palmes" stora Bullerby.

Och Ilon Wikland får ursäkta, för även om illustrationerna i böckerna är sköna så är det inte heller de skildringarna av Emil, Pippi och Tjorven som för evigt präntats in i våra bildminnen.

Nej, det är Olle Hellboms filmer vi minns.

Samarbetet mellan Hellbom och Astrid Lindgren från 60- och 70-talen är unikt i svensk filmhistoria. En mer leklysten, experimentglad, passionerad och lyckad paråkning har vi varken förr eller senare sett maken till.

Astrids berättelser, Olle Hellboms bilder, Georg Riedels musik.

Filmsviten om Saltkråkan, Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

100 procent kärlek, 100 procent magi samt en obändig vilja att ta barn i alla åldrar både på låtsas och på allvar.

Varken Astrid Lindgren eller Olle Hellbom backade för rajraj. Skärgårdsäventyren med Farbror Melker, Malin, Skrållan, Tjorven och de andra sitter limmade på våra näthinnor.

Emils hyss och upptåg också. Allt mellan soppskålar över huvudet och jästa bär med griseknoen lyser av sig själva i minnet.

Pippi med sina röda flätor och långa svarta skor och herr Nilsson och Lilla Gubben och Tommy och Annika är omöjliga att glömma, och det är också Pippi Långstrump som är Astrid Lindgrens absolut största karaktär. Världens starkaste, självständigaste, mest upproriska och udda toktjej.

Det är ingen slumpatt böckerna om Pippi fortfarande går bättre än Harry Potter i de svenska biblioteken. Hon har den tecknade superhjältens allra godaste kvaliteter, och Inger Nilssons gestaltning på vita duken sitter som gjuten.

Men kanske är det ändå duon Olle Hellboms och Astrid Lindgren vägran att backa för allvar, sorg, elände och ond bråd död som lever starkast.

De heroiska scenerna med Skorpan och Jonatan ur Bröderna Lejonhjärta, med Astrid Lindgrens mest geniala och rörande litterära verk som förlaga, dem kommer vi naturligtvis aldrig att glömma.

Där finns Mio min Mio, Karlsson på taket, Rasmus på luffen, Ronja Rövardotter och Madicken.

Så många vackra berättelser. Så många vackra filmer.

För mig är det dock ett antal sekvenser ur filmerna om Emil i Lönneberga som är urberget att vila mot. Blotta minnet av några av dem framkallar omedelbart en tjock klump i halsen.

Som när Emil fångar den elaka Kommandoran i varggropen. Eller hans mardrömslika hjältefärd genom den småländska vinterstormen, den desperata jakten för att den blodförgiftade drängen Alfred från dödens grepp.

"Du och jag, Alfred."

"Tror jag det, Emil."

Odödliga vänskapsord.

Astrid Lindgren tog barn på allvar. Men det var också hon som lät Pippi Långstrump åka till Söderhavet utan snus. Det var hon som lät Emil hissa upp Ida i flaggstången där hemma i Katthult, i Lönnerberga socken, i Småland, i Sverige.

I går fick Astrid Lindgrens egen livssaga ett lyckligt slut.

Filmberättelserna lever vidare till tidens ände.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons