Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda besökare på öppet hus

Britsarvets vårdcentral firar 20 år med öppet hus.
Omkring 200 personer deltog på gårdagens hälsorunda.
Hugo, 8 månader var den yngsta besökaren och verkade nöjd med bäbismassagen.

Ulla Allard som är chef på Britsarvets vårdcentral är på gott humör. Besöksantalet under kvällen har varit långt över förväntan.

– Trycket har varit högt sedan vi öppnade vid tretiden. Det är bra för oss som vill informera så många som möjligt. Tänk på att det är fredag eftermiddag också, säger hon medan hon visar oss runt på de olika avdelningarna; från barnavårdscentralen förbi vaccineringen till blodprov.

Tom Peltoniemi sitter i patientstolen och väntar på resultatet från sitt blodprov. Han bor inte i närheten utan besöker öppet hus för att kunna avgöra om han borde byta vårdcentral. Britsarvets vårdcentral får bra betyg av honom; helt okej lokaler och trevlig personal.

– Jag har inte bestämt mig om jag ska byta än. Kanske, säger han.

Alla som vill delta erbjuds en broschyr där personalen på varje station fyller i resultatet av de olika undersökningarna; ungefär som under en tipspromenad går besökarna mellan patientrummen.

Besökaren Ragnhild Tjäder är nöjd över resultatet av sina undersökningar.

– Inga överraskningar direkt, men jag har lärt mig en del intressant om hälsan och kroppen, säger hon.

Vid ett bord står Lena och Lena, två volontärer från cancerfonden. De har med sig ett plastbröst i vilket det finns fyra kulliknande klumpar gömda. Besökarna får träna på att hitta bröstcancer.

– Vissa hittar cancerknölarna direkt. Det stod ett gäng killar här tidigare som var väldigt snabba, säger Lena Bergström.

Båda volontärerna har själva drabbats av cancer och vill informera andra om vikten att försöka upptäcka tumörer i god tid genom att kontrollera sig själv regelbundet .

– En gång i månaden, minst, säger Lena Larsson.

En bit bort i korridoren testar sjuksköterskan Åsa Wiklund besökarnas blodtryck. Hon är trött efter en låg dag på jobbet men nöjd över att så många dök upp på 20 års jubileet.

– Blodtrycket häger intimt ihop med val av livsstil, det har jag diskuterat med många besökare. Öppet hus är bra på så sätt, för då får människor möjlighet spontantesta sig och kanske upptäcka hälsorisker. De vanligaste hälsofarorna är rökning, alkohol och stress, säger hon.