Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöden har ingen lag, eller?

Nöden har ingen lag. Frågan är om det stämmer in på Leksand som på Noret endast har en öppen offentlig toalett. En toalett som dock är låst nattetid.
I en motion vill vänsterpartiet att det åtminstone finns en dygnsöppen toalett på Noret.

Det finns endast en offentlig toalett centralt i Leksand som är öppen alla dagar i veckan. Den hittar vi på Torget. Gällande öppettider är klockan 07-22. Var den nödige ska ta vägen efter tioslaget på kvällen förtäljer inte historien.

Att ta saken i egna händer och urinera i skydd av någon buske eller liknande kan stå en dyrt.

Polisman Jan Blomqvist berättar att det resulterar i 800 kronor i böter om man ertappas. Förseelsen rubriceras förargelseväckande beteende.

– Folk kommer från krogen. Då är det synd att behöva betala 800 kronor till. Det hör dock till ovanligheterna i Leksand.

Att Torget-toaletterna stänger klockan 22 har sin förklaring. Det har tidigare inträffat att folk tagit en tupplur eller helt enkelt övernattat i stugvärmen. Inte så lyckat menar man från Leksandsbostäders horisont. Fastighetsansvarige Lars Nilsson menar att det också är en säkerhetsfråga. För att undvika brand har också ett brandlarm installerats.

Vänsterpartiets Birgit Bååth är ändå ganska nöjd med toaöppet på Torget till klockan 22, men helst hade hon föredragit även nattöppet.

– Man kan inte ta bort nattöppet för vanligt folk bara för att det finns någon enstaka personer som bär sig illa åt. Man kan ju inte bara hänvisa till problem hela tiden. Vanliga människor vill kunna nyttja toaletterna.

Birgit Bååth berättar vidare att det händer att folk hör av sig, inte minst i valtider. De vill att de offentliga toaletterna på Torget ska vara öppna dygnet runt.