Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobina överklagar upphandling av kollektivtrafiken

Två veckor har gått sedan det blev klart att Sambus tar över efter Nobina i Dalatrafiks upphandling.

Nu överklagar Nobina anbudsförfarandet.

Endast ett anbud kom in när Dalatrafik genomförde upphandlingen värd knappt 600 miljoner kronor och omfattar 235 fullstora bussar, 21 mindre bussar samt 142 specialtaxifordon.
Att det endast kom in ett anbud tyckte inte ordföranden i Region Dalarna, Leif Nilsson, inte var något konstigt.
Till tidningen 19 juni konstaterade Nilsson följande:
"Nej, vi ställde höga anbudskrav och prislappen visar att trafiken inte blir fördyrad vilket förvånade oss vilket förvånade oss. Vi är nöjda med att ha fått operatör på våra samtliga trafikområden".
Men nu kommer kontringen och förklaringen från Nobina – den tidigare leverantören till Dalatrafik och som fasas ut den 30 juni nästa år till förmån för Sambus.
I ett pressmeddelande skriver Nobina följande:
"Som vi tidigare har aviserat avstod Nobina från att lägga anbud på busstrafiken i Dalarna. Anledningen är upphandlingen på en rad områden frångick de rekommendationer kring upphandlingar som har tagits fram av branschföreningarna Svensk kollektivtrafik och Bussbranschens riksförbund. Det gav helt orimliga affärsmässiga villkor för att kunna driva en bra och kostnadseffektiv kollektivtrafik".
Som ett led i detta väljer därför Nobina att överklaga beslutet.
"Vi försökte påtala bristerna i upphandlingsunderlaget men möttes av kalla handen. I stället fick vi grundlösa anklagelser riktade emot oss. Vi kan konstatera att de farhågor vi tidigare haft har besannats. Därför har vi också överklagat beslutet" skriver Nobina vidare i sitt pressmeddelande".
Tidningen har sökt Region Dalarna ordförande Leif Nilsson för en kommentar.