Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobels litteraturpris till Mo Yan

Den kinesiske författaren Mo Yan är årets Nobelpristagare i litteratur. Mo Yan hyllas av Svenska Akademien för sin mångfacetterade litterära teknik som av många jämförs med den magiska realismen.

Mo Yan får årets Nobelpris i litteratur. Under traditionsenliga former tillkännagavs mottagaren av världens mest prestigefyllda litterära pris i Börshuset i Stockholm. Strax efter klockan ett bröts den spända tystnaden i börssalen. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund öppnade dörren till sekreterarrummet för att inför ett stort pressuppbåd läsa upp namnet på årets litteraturpristagare.

Svenska Akademien skriver i sin motivering att Mo Yan "med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid".

- Han är en bondpojke själv som lämnade skolan när han var 12 år. Han skriver från ett inifrånperspektiv, samtidigt gör han det på ett underbart sätt, säger Peter Englund, som pratade med pristagaren tidigare i dag, till SVT. - Han sa att han var överlycklig och vettskrämd.

Mo Yan är den kinesiske författarens nom de plume. Egentligen heter han Guan Moye och är född i Shandong i östra Kina 1955. Han publicerade sin första novell 1981, men fick sitt genombrott 1987 då han publicerade romanen "Det röda fältet". I svensk översättning finns även romanerna "Vitlöksballaderna" och "Ximen Nao och hans sju liv".

Styrbjörn Gustafsson är förlagschef på Tranan som ger ut Mo Yan i Sverige. Han hade inte förutsett Akademiens besked.

- Nu är det eld i berget förstår du, säger han och fortsätter: - Det finns några författare vi har stått på tå kring ett par år, men det här var ändå en liten överraskning.

Ur ett politiskt perspektiv är Mo Yan inte en okontroversiell pristagare. I sina verk har han ofta problematiserat bilden av det kinesiska samhället. Samtidigt har Mo Yan möts av kritik från kinesiska regimkritiker som menar att han inte tillräckligt tydligt tar ställning mot Kinas kommunistparti.

Sveriges förre Kina-ambassadör Börje Ljunggren menar att Mo Yan har en närmast folkkär status i sitt hemland.

- Han har skrivit väldigt satiriskt om pampväldet i landet, bland annat i romanen "Vitlöksballaderna", men är inte alls någon dissident likt flera tidigare pristagare, han är en utpräglat episk författare och skriver i en fantasifull tradition, närmast latinamerikansk, säger han till TT.

Mo Yan blir den 109:e författaren som mottar priset. Bara 12 av pristagarna har varit kvinnor.

Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus på Nobeldagen den 10 december. Värdet av Nobelpriset uppgår i år till åtta miljoner kronor. (TT Spektra)