Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Njuter av varje sekund"

En av de 30 svenskar som deltar i Iron Man-VM på Hawaii är Emelie Danielsson från Hedemora.
– Målet med tävlingen är först och främst att ta mig i mål, säger hon.

Efter att Hedemoratriatleten Emelie Danielsson vunnit sin åldersklass i Iron Man i Kalmar i augusti kvalificerade hon sig även för VM i Iron Man, som avgörs i Kailua-Kona på Hawaii i morgon, lördag (lokal tid).

– I och med att jag kvalificerade mig så pass sent har det varit en balansgång för att hinna återhämta mig, men samtidigt bygga vidare på formen. På vägen har jag haft oturen att få två mindre förkylningar, men jag tycker ändå att jag har lyckats förbereda mig bra, säger Emelie Danielsson.

 Hur har du laddat upp inför Iron Man på Hawaii?

– Efter Kalmar hade jag två veckor med 100 procent fokus på återhämtning och rehabilitering. Man blir ganska "trasig" i kroppen av en Ironman, men efter återhämtningen har jag fått in en hel hög med bra, kvalitativa träningstimmar, berättar Emelie Danielsson.

Dessa träningstimmar har dock varit lite speciella.

– För att på något sätt kunna förbereda mig för värmen och luftfuktigheten på Hawaii har jag cyklat och sprungit i regnkläder, både utomhus och inomhus. Det har varit tufft, och varmt, men väldigt givande, säger Emelie Danielsson.

Hon, hennes man och föräldrar lämnade Sverige den 26 september. Resan tog drygt två dygn, inklusive ett dygn i Los Angeles.

– Det tar tid att ställa om kroppen. För prestation är den generella regeln ett dygn per timmes tidsomställning. Om man går efter detta så krävs det alltså tolv dygn för att ställa om kroppen till Hawaiis tidszon, berättar Emelie Danielsson.

Vad har du för målsättning med tävlingen?

– Iron Man på Hawaii är ett unikt lopp, med extrema förhållanden. Det är 30-35 grader varmt, upp till 85 procent luftfuktighet och mycket starka vindar. Jag är superlycklig över att ha kvalificerat mig till VM, och njuter av varje sekund här på ön. Mitt mål med tävlingen är först och främst att ta mig i mål och få en Finisher t-shirt och en medalj. Men ett tidsmål jag har är att gå under tolv timmar, vilket känns realistiskt om allt går bra, säger Emelie.

Det som väntar henne är 3 860 meters simning, 180 kilometers cykling och 42,2 kilometers löpning.

– Jag tävlar i åldersklassen 25-29. I min klass är det 49 startande damer, varav tre är 25 år, resten är alltså äldre. Jag tar det som en stor merit att ha kvalificerat mig redan som 25-åring, då jag har hela fyra år till på mig att tävla i samma klass, säger hon.

Hinner du semestra lite också, när du är på Hawaii?

– Jag har en avslappnad inställning till tävlingen. Jag är på Hawaii, och det är kanske en once-in-a-lifetime-grej, vilket innebär att vi har turistat en hel del. Men vi har sparat lite till efteråt också, självklart. Men att simma med färgglada fiskar och sköldpaddor, samt ett besök i djungeln har vi hunnit med. Jag kommer till Sverige igen den 20 oktober, säger Emelie Danielsson.