Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niorna kvar på högstadiet

Högstadieskolorna på Noret och Morkarlby har lokalbrist. Däremot finns det lokaler tomma på gymnasiet i Mora. Därmed är det svårt för kommunen att sanktionera en utbyggnad av högstadiets skolor. Rektor Maria Boork har anlitats till att utreda ärendet. I en hennes delrapport rekommenderas att behålla niorna på respektive högstadium de närmaste åren.

Maria Boork fick utredningsuppdraget på 20 procent av en heltid.

I hennes utredning har samtliga lärare på högstadierna beretts möjlighet att uttala sig i ärendet.

På Noretskolan har lektionssalarna räckt till innevarande år även om schemat varit oerhört svårt att få till enligt Maria Boork.

Hon konstaterar att av olika anledningar verkar många alternerande lärare, på skolan, som även har uppdrag på andra skolor i kommunen, exempelvis i musik. En förutsättning för att lokalerna ska räcka till Noretskolan är att så få alternerande lärare som möjligt ska tjänstegöra på Noretskolan under nästa läsår 2013-14.

"Dessa åtgärder är en kortsiktig lösning som kan genomföras, framför allt med personal och elevers gods vilja", skriver Maria Boork.

En långsiktig lösning är dock viktig påpekar Maria Boork då elevantalet håller sig på samma nivå enligt prognosen fram till läsåret 2018-19. Bland annat kommer utbyggnaden av området bortom Mora lasarett att utöka Noretskolans upptagningsområde och sannolikt antalet elever,

Hon poängterar att även om Noretskolans elever och personal gärna anstränger sig till det yttersta för att behålla årskurs 9 i en kortsiktig lösning kvarstår behovet av flera grupprum, uppehållsrum, undervisningslokal för nyanlända i lämpliga lokaler och rum för lärarplatser.

Förutsättningarna för Morkarlhöjdens högstadium är god då elevantalet är relativt lågt. Personalen på skolan har kommit till ro med sina arbetsförhållanden och är bekymrade om en flytt för årskurs nio till gymnasiets lokaler skulle bli aktuell.

Viljan är stor hos personalen att få behålla årskurs nio på Morkarlbyhöjden. Genom smärre omplaneringar och ombyggnader klarar Morkarlbyhöjden att ta emot elevkullarna för överskådlig tid, som det ser ut i dagsläget.