Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson säger nej till omsorgsmiljoner

När kommunstyrelsen på tisdagen diskuterade budgetramarna för 2013 var kommunalrådet Leif Nilsson (S) tydlig gällande omsorgsnämndens senaste extrabegäran om nära 8 miljoner kronor.
– Det är helt orealistiskt och inte genomförbart.

Mer exakt är det 7 850 000 kronor som en enig omsorgsnämnd vill höja sin ram med, jämfört med den preliminära budgetramen från i somras.

Med detta önskemål inlagt i den totala budgetramen för kommunen skulle det beräknade plusresultatet för 2013 hamna på drygt 2 miljoner kronor. Det finner Leif Nilsson långtifrån som acceptabelt.

– Egentligen ska vi ligga på ett resultat på 9-10 miljoner, men nu är ju 2013 ett ovanligt problematiskt år ekonomiskt och då får det väl vara acceptabelt om vi kan nå upp till cirka 7 miljoner.

Det kan ordnas, enligt Leif Nilsson, genom att omsorgsnämndens önskelista prutas ner med 4,9 miljoner kronor:

* 2,8 miljoner genom ett minskat intag av timvikarier i äldrevården, som en följd av den utökade grundbemanningen med 10,5 tjänster.

* 1,1 miljoner för det IT-baserade nyckel- och planeringssystemet för hemtjänsten och hemsjukvården.

* 1 miljon genom att inte återbesätta chefstjänster, vilket främst gäller tjänsten som äldreomsorgschef.

Till detta kan läggas att nyinkallade konsulten Margareta Larsson har fram till nyår på sig att genomlysa hur äldreomsorgen kan organiseras på ett så effektivt sätt som möjligt.

Hennes insats kostar kommunen 282 000 kronor exklusive moms, men Leif Nilsson är övertygad om att det kommer att betala sig i andra änden.

– Hon ska nu presentera en rapport som är realistisk kring äldreomsorgen. För den personalutveckling som en del hittills hoppats på är orealistisk.

Enligt Leif Nilsson hördes inga protester från oppositionen i kommunstyrelsen när han presenterade sitt sparförslag på 4,9 miljoner för omsorgsnämnden.

– Det finns bara två vägar. Minska kostanden är den ena och den andra är att höja skatten. Och oppositionen tyckte inte att vi skulle höja skatten (skratt).

Nämnas bör att de 10,5 nya tjänsterna i äldreomsorgen samt 3,75 redan startade projekttjänster på Solhöjden alla är på prov ett halvår. Detta bekostas av överskott i årets budget, som främst via tillskott av AFA-försäkringspengar beräknas landa på 10,8 miljoner kronor.