Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson försvarade JVM-guldet

Stina Nilsson försvarade JVM-guldet på sprintdistansen.
Den 19-åriga Malungstjejen vann finalen närmast före Victoria Carl, Tyskland.

På måndagen inleddes JVM-tävlingarna i Liberec med sprint i klassisk stil och IFK Mora-åkaren Stina Nilsson var storfavorit till att försvara JVM-guldet från i fjol.

Och hon motsvarade alla högt ställda förväntningar.

– Jag har känt en enorm press på mig själv och även lite från omgivningen att försvara det där guldet, så det var en väldig lättnad att det gick vägen.

Stina, som var näst snabbast i kvalet, var överlägsen på upploppet i finalen, där tyskan Victoria Carl tog silvret och ryskan Evgenia Oschepkova brons.

– Taktiken var att inte ta ut mig för mycket för det var ett så tufft upplopp. Jag hade inte tänkt avgöra i sista backen, men jag tror de andra var trötta. Jag försökte bara staka på på upploppet och fick lucka.

Jonna Sundling, som var fyra i fjol, slogs ut i semifinalen och slutade sjua. Även Sofia Henriksson slogs ut i semin och blev elfte tjej.

På herrsidan blev det tysk seger genom Lennart Metz.

JVM-debutanten, 17-årige Oskar Svensson från Falun-Borlänge SK, gjorde en utmärkt insats.

Oskar var 17:e snabbast i kvalet, tog sig vidare från kvartsfinalen men slogs ut i semifinalen och slutade på åttonde plats.

Johan Forsberg knep en nionde plats.

Karl-Johan Dyvik från SK Leksand, även han JVM-debutant, hade inte marginalerna med sig i kvalet och missade avancemang med en ynka hundraddel.