Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nils Munters

Annons

Nils Munters, Dala-Järna, avled den 15 december vid en ålder av 99 år.

Nils var född och uppvuxen i Västgård Dala-Järna och son till Anders Johan Munters, Dala-Järna, och Hilma Bernadina Helling, Kymbo, Västergötland.

Nils pappa Anders var ingenjör och arbetade på många ställen. Han uppfann bland annat silar till separatorer och arbetade för Separator i Stockholm.

Han arbetade en tid i Berlin där familjen bodde 1922.

Nils och brodern Erik gick i skola där. Nils gick också på Whitlockska Samskolan i Stockholm. Han blev ingenjör i Örebro.

Nils tillbringade en tid i London, för att senare börja arbeta med sina bröder Carl och Birger. Det är ju brodern Carl som, tillsammans med Baltzar von Platen, står som uppfinnare av kylskåp för hemmabruk.

Munters Industri AB startades 1938 i Ulvsunda, Stockholm. Där tillverkades wellpapp. Fabriken brann ner i mitten på 1940 talet, varpå Nils flyttade och restaurerade de brunna maskinerna till lokaler i Gävle. Där byggde han också upp ett pappersbruk.

Nils gifte sig 1947 med Brita Warkander från Ängelholm. De var då bosatta i Gävle. Tillsammans fick de barnen Anders och Cecilia.

I lokalerna i Gävle utvecklades också isoleringsmaterialet Wellit, som bestod av sammanfogade lager av wellpapp. Nils arbetade med imprengeringsmetoder för detta.

Nils uppfann så kallad Miniwell wellad papper eller plast med mycket små wellor som används bland annat som inredning i chokladaskar och liknande, senare också för tillverkning av värmeväxlare och torkar.

Wellpappsfabriken, där Nils var VD, såldes på 1960 talet till Bonnierkoncernen. Fabriken bytte senare namn till Förenade Well.

Nils och Brita flyttade under 1970 talet tillbaka till gården i Dala-Järna där Brita var lärare.

Brita avled 1978.

Nils fortsatte att bruka skogen och odlade sina intressen i teknik, elektronik och fotografi till sin död.

Närmast sörjande är barnen Anders och Cecilia med familjer.

Annons