Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils friad i pizzamålet

Nils Andersson som driver Våmåbadets camping var i torsdags instämd till Mora tingsrätt för att åläggas företagsböter på 5 000 kronor. Men han kunde lämna tingshuset med pengarna i behåll, Nils Andersson blev frikänd.

Målet handlade om pizzor. Nils Andersson och hans fru som driver campingen i Våmhus hämtade pizzor på pizzerian vid järnvägsstationen i Mora. De nybakade och varma pizzorna fraktades till campingen där de lades i frysen. Då en kund beställde en pizza togs den upp ur frysen och värmdes.

– Turisterna har gillat våra pizzor, förklarade Nils Andersson för tingsrätten.

Då Miljö- och hälsoskyddskontoret gjorde en inspektion på campingen i juni 2010 uppmärksammades pizzorna. Inspektören ansåg att frakten av de varma pizzorna från järnvägsstationen i Mora till campingen i Våmhus var en betydande förändring av verksamheten och därmed skulle detta ha anmälts.

Campingen hade tillstånd att sälja upptinade pizzadelar, alltså sådan pizza som köpts in fryst.

Enligt åtalet var hanteringen av pizzorna ett brott mot livsmedelslagen. Från början var Nils Andersson personligen åtalad men det åtalet avskrevs i somras. Nu handlade det i stället om företagsbot på 5 000 kronor för Nils Andersson Butiker AB.

Åklagaren Kerstin Persson frågade Nils Andersson om han haft någon fundering på att hanteringen av de varma pizzorna inte var riktig.

– Nej, inte i min värld, det tog 15 minuter att frakta pizzorna till Våmhus. Jag tycker att det här är överdrivet, svarade Nils Andersson.

Så blev det dags för Kerstin Persson att argumentera för åtalet.

– Det känns inte som att jag har så mycket på fötterna. Jag överlämnar ärendet till rättens bedömning, sa hon.

– Det tackar vi för, svarade lagmannen Lars Eklycke. Tingsrätten överlade en kort stund och sedan förklarade Lars Eklycke att eftersom campingen hade rätt att värma upp frysta pizzabitar kunde inte Tingsrätten se att hanteringen av pizzorna från stationsområdet i Mora var en betydande förändring av verksamheten. Därför ogillades åtalet.

Nils Andersson som räknat med att han skulle få böterna var glad åt den friande domen. På Våmhusmål önskade han tingsrättens ledamöter en bra fortsättning på dagen.