Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils från Mora får halv miljon till mask-proteinpulver

Vinnova ger Tebrito AB i Mora finansiering med en halv miljon kronor för att ta fram en eller ett par ätbara livsmedelsprototyper med ett proteinpulver gjord på mjölmask.
– Helt fantastiskt. Pengarna blir grundplåten som tar oss till smakprovningseventet den 16 november i Måltidens Hus i Grythyttan, säger projektledaren Nils Österström, Mora. 

Nils Österström jobbar som it-konsult till vardags, men har alltid varit intresserad av miljöfrågor och samhällsutmaningar.

I tre år har han jobbat med utveckling av ett proteinpulver gjort på mjölmask. Han har samarbetet med forskare på Sveriges landsbruksuniversitet, SLU. I en liten krets med exempelvis Åsa Martén, som är utbildad livsmedelsagronom, har nu grundats Tebrito AB - som sökt projektmedel till idén om att raffinera mjölmask till proteinpulver och med denna proteinråvara ta fram livsmedel.

I veckan kom Vinnova, som driver program för att stärka innovationskraften i Sverige, med positivt besked till Tebrito AB och 14 andra projekt. Projekten får en halv miljon kronor vardera. Vinnova gör satsningen för att få fram klimatsmarta protein - ätbara, hälsosam och välsmakande prototyper.

Helt enkelt vår framtida mat, som alternativ till konventionell köttproduktion.

Det handlar om färs på syrsor och mjölmask, ”ädelost” gjord på bönor och korv på svenskodlad lupin. Produkter som du i framtiden kanske kan komma att hitta i din livsmedelsbutik.

– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova.

För att konsumenterna ska vilja ha de nya produkterna behöver de smaka gott. Därför får projekten delta i ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan 16 november, där gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i panelen. De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner kronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.

DT: Ska ni börja odla mjölmask i stor skala i Mora?

– I det här skedet kommer vi att köpa mjölmask lämpade för matkonsumtion från Nederländerna. Men skalan handlar bara om några 10-tals kilo, säger Nils Österström.

– Vi har ännu ingen lokal i Mora, utan en underleverantör på en annan ort tillverkar proteinkoncentratet. Våra idéer på livsmedelsprototyper utvecklas i olika kök som vi samarbetar med.

DT: I vilka rätter kommer vi kanske att möta processad mjölmask?

– Det är själva grejen just nu att få in vårt neutrala koncentrat i produkter som konsumenter efterfrågar. Vi kommer att testa allt från proteindrycker till exempelvis korv.