Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils från Gagnef fällde tiger – för att skydda bybor

Han var bara 22 år när han åkte från Gagnef till Indien för en filminspelning – och han belönades vid filmfestivalen i Cannes.
Men Nils Rehn blev också tvungen att skjuta en tiger – som utgjorde ett hot mot invånarna i en indisk by.

Nils Rehn från Moje i Gagnef står i centrum under lördagens bildvisning i Gagnefs församlingshem.

Han är uppväxt i Moje och utbildade sig i Borlänge och Köping.

Som ljudtekniker var han under många år anställd vid Sveriges Television och hans namn har setts i eftertexterna till många filmer och kända tv-produktioner, inte minst de stora underhållningsprogrammen.

Vid 22 års ålder fick han i egenskap av ljudingenjör resa till Indien för att medverka i inspelningen av Arne Sucksdorffs film "En djungelsaga".

– Inspelningen spände över flera år och resorna mellan Sverige och Indien var mycket ansträngande med många mellanlandningar. Vi flög i propellerplan som behövde tankas och kontrolleras med jämna mellanrum, har han berättat.

Nils minns Arne Sucksdorff som en mycket noggrann filmskapare, som sällan nöjde sig med få tagningar av filmscenerna.

– När vi filmade en simmande pytonorm i en flod var Sucksdorff inte nöjd med ljuset och filmteamet fick fånga in ormen och transportera den i en trälåda tillbaka till utgångsplatsen – sex gånger.

Det var förenat med vissa svårigheter eftersom ormen var fem meter lång, ganska tung – och viljestark.

Under vistelsen i Indien blev Nils också närmast tvungen att delta i en tigerjakt. Bakgrunden var att tigern var närgången och att såväl byborna som filmteamet kände sig hotade av djuret. En kedja av människor föste fram tigern och Nils var den som var närmast djuret och som därmed avlossade det dödande skottet.

– Det var första och sista gången jag sköt mot något levande.

Det är viktigt att påpeka att då, i mitten av 1950-talet, fanns det betydligt fler tigrar i Indien än i dag, då det bara återstår en spillra av tigerstammen.

Filmen "En djungelsaga" visades vid filmfestivalen i Cannes 1958 – och fick pris för just bästa ljud.

Läs mer om nöje och kultur.

På lördag, mellan klockan 12 och 20, genomför Diakonin i Gagnefs församling samt Ragnar Nyberg och Anders Inge en utställning av spännande bilder och film om Nils Rehn, som också varit ljudingenjör i filmer som Flyg-Bom (1952), Streber (1978) och Spela Allan (1980).

– Vi har fått bilder ur Nils eget album och många av dem är tagna av naturfotografen, jägaren och författaren Astrid Bergman Sucksdorff (1927-2015), dotter till upptäcktsresanden Sten Bergman. Där är bilder från i första hand bilder inspelningen av En djungelsaga, berättar Anders Inge.

Läs fler Gagnefsnyheter.