Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NHL-lockouten är ett faktum

Spelarna och ledningen för den nordamerikanska ishockeyligan NHL kunde inte komma överens. I morse (svensk tid) löpte kollektivavtalet ut och utan ny överenskommelse bröt därför den varslade lockouten ut.

När NHL och spelarfacket NHLPA träffades i New York i onsdags, i ett sista försök att få till ett nytt avtal, mötte 300 spelare upp för att stötta fack-representanterna. Dagen efter sade de nej.

Det är lönefrågan som främst splittrar parterna. NHL vill sänka spelarnas del av intäkterna från 57 till 46 procent.

Facket är villigt att ta en sänkning under tre år för att hjälpa de klubbar som går dåligt, men vill sedan tillbaka till nuvarande nivåer.
Inga fler möten mellan spelarna och NHL-ledningen är inplanerade, och fler träffar ser inte ut att föreslås heller.
– Vi pratade med facket...och i och med att de inte har något nytt att erbjuda, eller något substantiellt svar på vårt senaste förslag, skulle det inte vara något vunnet med att hålla ett nytt möte nu, sade NHL-representanten Bill Daly i går.
– Jag är övertygad om att vi kommer att ha kontakt de kommande dagarna och boka in möten i den mån dessa kan vara meningsfulla, säger han på NHL:s sajt.
– Vi är ledsna att vi befinner oss här. Det är inget vi hade hoppats på eller väntat oss.

Det är den tredje lockouten på 18 år. Senast en konflikt ägde rum var 2004-05 då hela säsongen ställdes in.