Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

New York under vatten

Monsterstormen Sandy, en av de värsta som drabbat USA, dränkte stora delar av östkusten natten till tisdagen svensk tid. President Barack Obama säger att det kommer att ta flera dagar innan ström och kollektivtrafik börjar fungera helt och hållet.

President Barack Obama deklarerar att situationen i delstaten New York ska klassificeras som en katastrof, rapporterar AFP.
Beslutet innebär att situationen är alltför omfattande för att delstaten ska klara av den på egen hand och att betydande ekonomisk hjälp kan ges från den federala regeringen till såväl den privata som den offentliga sektorn.
Med den lägre graderingen, nödläge, kan hjälpsumman inte överstiga fem miljoner dollar.

Kärnkraftverket PSEG Nuclear i delstaten New Jersey har stängts på grund av stormen Sandy, rapporterar AFP. Kärnkraftverket ligger vid Delawarefloden.
Nedstängningen skedde manuellt och anläggningen ska vara säkrad.

Vattenmassor från stormen Sandy har brutit igenom en flodvall i norra New Jersey, rapporterar AFP. Räddningsteam har gett sig ut i räddningsbåtar för att hjälpa nödställda. Tre städer ligger i farozonen.
Polischefen Ralph Verdi säger till CNN att vattnet stigit nästan två meter i några områden.

Enligt guvernören i destaten New Jersey är förödelsen vid kusten "något av det värsta han sett någonsin".
– Skadorna kommer bli närmast oöverskådliga. Vi kommer ta emot betydande federal stöd, säger guvernör Chris Christie till NBC News.

Södra Manhattan står under flera meter vatten och bilar flyter omkring. På New York-börsen står vattnet nästan meterhögt, enligt CNN.

När nu stormen Sandy rör sig mot USA:s inland har den avtagit i styrka. Över Pennsylvania uppmättes vindhastigheten till 29 meter per sekund, enligt USA:s orkancenter i Miami.

Men stormen kan fortfarande orsaka stora översvämningar och kraftiga vindar, meddelade landets meteorologer.
Det råder ännu stormvarning över stora delar av Atlantkusten och Sandy väntas släppa nästan en meter snö över västra Virginia.

Sju av tunnlarna i New Yorks tunnelbanesystem har översvämmats till följd av stormen, rapporterar AFP.

I New York med omnejd, där orkanen Sandy drog in i natt, finns mellan 20 000 och 30 000 svenskar, enligt utrikesdepartementet.
– Vi har inga uppgifter om att någon skulle vara skadad med anledning av orkanen, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst.

Minst 6,8 miljoner människor och företag på östkusten har blivit strömlösa till följd av orkanen, enligt Reuters sammanställning.

En svag lukt av bränt kan kännas på New Yorks vattenfyllda gator från de spridda bränder som uppstått efter kortslutningar i det lamslagna elnätet.
Inte heller trafikljusen fungerar, men med hjälp av reservgeneratorer kunde George Washington-bron, som förbinder Manhattan med New Jersey, öppnas.
Efter att elen slagits ut och reservgeneratorerna slutat fungera tvingades 215 patienter flyttas från New York Universitys sjukhus Tisch till andra sjukhus.

På Staten Island, Rockaway Beach och Coney Island har räddningsoperationer inletts efter att boende i områdena ignorerat evakueringsorder. Flera av husen är fyllda med vatten upp till taket.

Längs med Long Beach flyter bilar omkring i vattnet.
På grund av det kollapsade elnätet har människor svårt att få information om hur hårt orkanvindarna slagit.

President Barack Obama säger att det kommer att ta flera dagar innan ström och kollektivtrafik börjar fungera helt och hållet.
– Många räddningsteam kommer inte att kunna börja återställa elen förrän vindarna avtar i styrka, sade presidenten skriver New York Times.

En kraftig brand sprider sig vid Breezy Point på Rockaway Beach, en halvö som sträcker sig ut nedanför stadsdelen Brooklyn.
Branden har redan förstört över 50 hem och fler än 200 brandmän tampas fortfarande med de vilda lågorna, rapporterar CNN.
Två civila har fått lindriga skador, enligt en talesperson från brandförsvaret.

Ovädret drog in över land i södra New Jersey tidigt på måndagskvällen lokal tid. Ovädret klassades då inte längre som orkan, trots att det fortfarande drog fram med orkanstyrka. Vindhastigheten hade dämpats till runt 36 meter per sekund, enligt USA:s nationella orkancenter.

Flodvågorna som piskades upp sammanföll med stigande tidvatten och hällregn. Resultatet blev stora översvämningar. Spelstaden Atlantic City hamnade under vatten redan innan stormen nådde land och borgmästaren införde utegångsförbud.

New Jerseys guvernör Chris Christie kritiserade borgmästaren i Atlantic City för att inte ha beordrat evakueringar inför stormen. Någon hjälp är inte att vänta förrän det ljusnar på tisdagen, sade han.

– Jag kan inte med gott samvete skicka in räddningsarbetare...inte heller kan jag skicka in dem i mörkret, med alla risker de utsätts för, sade Christie vid en presskonferens.

Minst 14 människor miste livet till följd av stormen Sandy, rapporterar AFP. Ett av dödsfallen inträffade i Toronto i Kanada, de övriga i USA. De flesta miste livet på grund av fallande träd. En kvinna dödades när en kopia av skeppet HMS Bounty sjönk utanför delstaten North Carolina. Kaptenen saknades fortfarande.

I New York blev närmare en halv miljon strömlösa, hälften av dem på Manhattan. På södra Manhattan steg vattnet snabbt och i Battery Park hade vattennivån ökat med 4,2 meter. Därmed slogs det tidigare rekordet på drygt tre meter 1960 då orkanen Donna drabbade New York, skriver The New York Times.

Förstörelsen efter Sandy har enorm inverkan på New Yorks transportsystem.

– New Yorks tunnelbanesystem i city är 108 år gammalt men det har aldrig tidigare stått inför en så omfattande katastrof som den vi upplevde i går, säger Joseph Lhota, ordförande för stadens transportmyndighet MTA.

Förutom sju tunnlar i tunnelbanesystemet har även sex bussgarage översvämmats.

– Orkanen Sandy förstörde hela vårt transportsystem, i varje stadsdel och kommun i regionen. Den har fällt träd, slagit ut elen och översvämmat tunnlar, järnvägsgårdar och bussdepåer, säger Lhota.

– Nedre Manhattan är täckt av vatten. Jag överdriver inte. Havsvatten forskar ner i Battery-tunneln, sade Howard Glaser vid deltstatsregeringen.

Battery-tunneln är en vägförbindelse mellan södra Manhattan och Long Island.

Bilar sågs flyta på flera gator på Manhattan. Myndigheterna i New York hade beordrat 375 000 invånare i riskområden att evakuera, men tiotusentals New York-bor struntade i ordern.

Efter några timmar började vattnet sjunka undan men skadorna var svåra att överblicka. Det var oklart när tunnelbanetrafiken kunde komma igång igen.

Börsen på Wall Street höll stängt både måndagen och tisdagen, liksom skolor och många myndigheter.

Medan stora delar av ostkusten drabbades av översvämningar väntades snöoväder längre in i landet.

Ovädret blåste också av valrörelsen, bara en vecka före presidentvalet. Både president Barack Obama och hans republikanske utmanare ställde in kampanjmöten för att visa att de tar naturkatastrofen på största allvar. Ingen har glömt orkanen Katrinas förödande inverkan på George W Bushs popularitet.