Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nejsägare lovas veto

Socialdemokraterna har lovat väljarna att partiet ska landa i en lösning vad gäller frågan om företagen i välfärdssektorn som garanterar brukare och anställda fortsatt valfrihet.

I går avslöjade partiledaren Stefan Löfven att det löftet inte är mycket värt. Det var i SR Ekot som Löfven förklarade att han vill begränsa den fria etableringsrätt som gäller.

Motiveringen som Löfven lämnade för sitt ställningstagande var att "pengarna ska användas rätt". Vad socialistiska lokalpolitiker anser är rätt användning av skattepengar är alltför välkänt - kommunal drift, punkt slut.

I dag har svenska föräldrar valt friskolor till 210000 elever i grund- och gymnasieskolan. Dessa skolor har inte sällan öppnat trots att kommunpolitiker på de aktuella orterna förklarat dem icke önskvärda, men resultatet har blivit ökad valfrihet och bättre kunskapsresultat.

Det finns flera exempel i Dalarna. I juni 2011 behandlade barn- och bildningsnämnden i Borlänge frågan om Kunskapsskolan skulle få etablera sig i kommunen. Röstetalet i nämnden blev 7-7, med utslagsröst för ordföranden. Det var kommunalrådet Jan Bohman (S).

Hur ställde sig Bohman i frågan om ytterligare ett alternativ att välja på för elever och skolpersonal i Borlänge?

Han var förstås emot detta.

Han deklarerade att Kunskapsskolan inte hade någon ny pedagogik eller något nytt arbetssätt, fast Kunskapsskolan systematiskt arbetar individorienterat och utan traditionell klassrumsundervisning. Utöver detta uttryckte Bohman farhågor för att de kommunala skolorna skulle få färre elever och därmed bli överdimensionerade. Ökad valfrihet var inget han tog med i sin analys.

Trots ökande barnkullar i Falun förklarade skolnämndens ordförande Daniel Riazat (V) förra månaden att några nya friskolor inte behövs. Det motiverade han inte på annat sätt än att kommunen skulle klara elevtillströmningen själv.

Bohman och Riazat kördes dessbättre båda över av Skolinspektionen. Kunskapsskolan i Borlänge har öppnat och Lärande i Sverige har fått tillstånd att öppna Erlaskolan i Falun nästa år.

Exemplen på att valfrihetens motståndare motarbetar egenmakt för föräldrar och elever är många. Att Stefan Löfven nu lovar stödja dem som tycker politiker ska bestämma vilka skolor elever ska gå i är inte i linje med hans tidigare löften om att garantera valfrihet.