Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till vindkraft

När jägarna samlades i Äppelbo för årets jaktstig fanns Malte Sandström från Nås på plats för att motivera jägarkollektivet att säga nej till fler vindkraft i kommunen.

– EU vill att vindkraftverken ska vara inhägnade. Skulle det ske så försvinner jaktmarker motsvarande en 250 meter bred motorväg härifrån till Stockholm, hävdade Malte.

Malte Sandström vill inte ha fler vindkraftverk i kommunen och han är oroligt för de krav på en frizon på 500 meters radie runt varje vindkraftverk som EU förespråkar.

– Sverige följer ju alltid alla tokerier från EU, så blir det här verklighet kommer det här att påverka jakten.

– Vi har de vi behöver för att klara elproduktionen och mer därtill, men i det här fallet handlar det mer än om enbart jakt och tillgång till jaktmarker, säger Malte.

– Det här är områden som utpekats till att bli naturreservat och fritt från vindkraft så sent som i oktober i fjol. Nu är politikerna beredda att tillåta 91 nya vindkraftverk på finnmarken i kommunens södra delar, fortsätter Malte och samlade in underskrifter mot vindkraftsplanerna.

– Alla ställde inte upp med att skriva på mina listor, men de flesta gjorde det. Min förhoppning är att kunna påverka politikerna att säga nej till planerna på fler vindkraftverk, säger Malte.

Malte jämför dagens etablering av vindkraft med den tid då de stora skogsbolagen lurade skogen av glesbygdsborna.

– Nu har de tömt skogen och nu ser de en chans att tillsammans med statliga bidrag tjäna pengar på vindkraft. Det samtidigt som naturvärden förstörs och för oss som bor här ger vindkraften inga nya jobb.

– Vi måste ha en debatt så folk blir medvetna om vad som sker, förklarade Malte varför han fanns på plats vid lördagens jaktstig i Äppelbo.