Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till Vasaloppsarenan

Det blev ett rungande nej till ordet VasaloppsArenan från språk- och ortsnamnvetare och lantmäteriet, när man nu yttrat sig till transportstyrelsen.

Annons

Men från Vasaloppets sida hoppas man fortfarande på ett positivt besked från transportstyrelsen.

Lantmäteriet har som nationell ortsnamnsmyndighet ansvaret för att fastställa bebyggelsenamn. Därför vände sig transportstyrelsen dit för att få synpunkter på namnet VasaloppsArenan.

Transportstyrelsen är den myndighet som får utfärda föreskrifter om vilka märken som får finnas på det så kallade märket I2 turistområde.

I sitt yttrande har lantmäteriet tre tunga invändningar mot att skylta upp med VasaloppsArenan.

– Det ena skälet är att lantmäteriet redan i dag redovisar två namn för delvis samma område. Vasaloppsleden avser det aktuella vasaloppsspåret, medan Vasaloppsspåret avser spårets klassiska sträckning. Det nu aktuella namnförslaget skulle innebära att samma objekt ges ytterligare ett namn, VasaloppsArenan. Detta kan inte anses lämpligt ut ett ortsnamnsperspektiv.

De andra båda skälen är strikt språkliga. Lantmäteriet har i sin tur samrått med två ledamöter i ortsnamnsrådet, Leif Nilsson, namnvårdskonsulent vid Namnarkivet, Institutet för språk och folkminnen, och Staffan Nyström, professor vid seminariet för nordisk namnforskning vid Uppsala universitet.

Både gör tummen ner för namnet Vasaloppsarenan. Lantmäteriet följer deras rekommendation i yttrandet till transportstyrelsen.

Man konstaterar att skrivningen med versalt (stort) A mitt inne i namnet strider mot gängse skriftspråkprinciper.

– Det tredje skälet är att man vid skyltningen frångår den gängse betydelsen av ordet arena.

Lantmäteriet ställer sig här bakom språkforskarna. Leif Nilsson konstaterar:

– (att namnet) helt bryter mot den vedertagna betydelsen av ordet arena som här skulle syfta på en nio mil lång sträcka.

Och Staffan Nyström anser bland annat att efterleden Arenan leder tankarna till en mer punktuell anläggning, en plats eller dylikt, absolut inte till ett många mil långt område.

– Vi kanske får ge oss när det gäller det stora A:et mitt i namnet, säger Vasaloppets vd Anders Selling och Mats Rylander, likaledes på Vasaloppet, påpekar att både vasaloppskommunerna och Region Dalarna ställer sig bakom namnet/företeelsen Vasaloppsarenan.

Han menar att även trafikverket gett sitt godkännande och att de kartor man tryckt över området med beteckningen Vasaloppsarenan, faktiskt bygger på underlag från lantmäteriet.

– Vi tycker det är ett bra samlingsnamn bland annat med tanke på turistnäringen, säger Mats Rylander och har lite svårt att förstå den snäva tolkningen av ordet arena som experterna och lantmäteriet står för.

Vasaloppet har nu till den 4 januari att komma med sina synpunkter i saken innan transportstyrelsen fattar beslut.