Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till vårdval

Under måndagen röstade landstingsstyrelsen nej till vårdval inom specialistsjukvården.
– Vi beklagar. Detta behövs. Varför ska inte patienterna själva kunna bestämma var de ska ha sin specialistsjukvård utförd, säger oppositionsråd Clas Jacobsson (M).

Annons

Oppositionspartierna i landstinget har föreslagit ett vårdval inom specialistsjukvården - så som det redan finns i dag i Dalarna inom primärvården.

Den politiska majoriteten i landstinget säger dock nej, Under måndagen röstade landstingsstyrelsens majoritet mot förslaget.

– Det här är en stor ideologisk fråga för oss. Systemet har en undanträngningseffekt. Om detta system skulle införas skulle de svårast sjuka få lida för det. Vi kan inte ha ett system som gör att de minst sjuka blir vinnare på bekostnad av de som är kroniskt sjuka. Fler vårdgivare gör också att vi skulle få en sämre ekonomisk kontroll över situationen. Jag tror att vi har en majoritet av befolkningen bakom oss i detta, säger landstingsråd Ingalill Persson.

Oppositionen pekar på att systemet redan existerar och fungerar i bland annat Halland och Uppsala.

– Och en så kallad undanträngningseffekt är inte dokumenterad. Det håller Socialstyrelsen på att undersöka just nu. Vi vet alltså inte om det förhåller sig så, säger oppositionsråd Birgitta Sacrédeus (KD).

Förslaget kommer behandlas av landstingsfullmäktige den 24 september.