Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till subventioner till vindkraftverk

Annons

Jag vill härmed deklarera att jag säger nej till vidare subventionering av vindkraftverkinstallationer.

Jag hoppas att andra som har samma uppfattning hör av sig till media med en liknande hälsning.

Vindkraftsenergin kan inte bara tas när den bäst behövs utan endast när det blåser.

Genom att vi i vårt land nu producerar mera elenergi än vi har behov av exporteras överskottsenergin till andra länder. Överskottet är större än den producerade vindkraftsenergin. Detta betyder att vi ger bort till andra länder den elkraftsenergi som svenska elkunder och skattebetalare har subventionerat med stora belopp för byggandet av vindkraftverk.

Det är vidare märkligt att Naturskyddsföreningen ställer sig bakom subventioneringen av verken, som ockuperar och ödelägger stora, fina naturområden. Och utsätter levande varelser, kanske främst fåglar, för stora faror i verkens närområden.

Rotorbladen som till synes roterar ganska långsamt med några varv per minut har ändå ute i sina spetsar en hastighet på 50-70 meter per sekund och mera blir det med planerade större verk. Fåglar kanske inte inser detta. Och om någon lös del, isbit eller så, släpper från en spets på högsta höjd kommer delen att landa 400-500 meter bort.

Hilding Sundqvist

Professor emeritus meteorologi, SU

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare