Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt på varg i Lima

Dagen efter att 23 får dödats av varg norr om Malung kommer Länsstyrelsen med beskedet att de säger nej till skyddsjakt på varg i samma område.

Länsstyrelsen Dalarna har beslutat att säga nej till skyddsjakt på varg i Lima. Enligt den ansökan som behandlats har fyra hundar och en kvigkalv dödats av varg i området under det senaste året.

Om det är samma varg eller vargar som ligger bakom gårdagens fårattack och de tidigare händelserna i trakten är ännu oklart.

Enligt Länsstyrelsen kan upp till fyra olika revir ligga bakom angreppen, liksom ett antal ensamma vargar. Det går alltså inte att identifiera vilka vargar som legat bakom angreppen på hundarna.

Kvigkalven som hittades död för ett par veckor dog inte av något direkt rovdjursbett, men kan ha stressats och avlidit efter att ha jagats av en eventuell varg. Kvigkalven har dock bitits av varg efter att den dött.

Länsstyrelsen säger därför nej till skyddsjakt och menar att det finns alternativa lösningar för att skydda djuren.