Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt på Svärdsjövargar

Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt på vargar utanför Svärdsjö.
Enligt ansökan har vargarna rört sig inne i byarna och setts jaga bytesdjur både dagtid och nattetid.

I ansökan anges att minst fem vargar har rört sig i och i närheten av byarna Gårdvik, Toftbyn, Kvarntäkt, Backabro och Ramsnäs under en längre tid. Sedan snön kom har både spår och synobservationer gjorts vid ett flertal tillfällen, de senaste veckorna mer frekvent. Länsstyrelsen bedömer att vargarna som rör sig i området tillhör Långsjöreviret där föryngringar har konstaterats förra året.

Enligt ansökan finns oro för att vargarna ska angripa inhägnade tamboskap eller hundar i hundgårdar. Men Länsstyrelsen anser i det här fallet att vargarnas beteende inte avviker från vad man kan förvänta sig eller från hur andra vilda djur uppträder. Vargar rör sig ofta där det finns bytesdjur.

Länsstyrelsen säger därför nej till skyddsjakt och menar att det finns alternativa lösningar för att skydda djuren. Trots avslaget kan frågan om skyddsjakt åter tas upp, men då ska andra lösningar först ha prövats. Länsstyrelsen behöver därför få in aktuella rapporter för att snabbt kunna sätta in skrämselåtgärder mot vargarna.