Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt på haltande varg

Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Dalarna avslår en framställan från Vibberbo om skyddsjakt på en till synes orädd varg som nyligen observerats i byn. Enligt ansökan, som är anonym, ska vargen halta på ena frambenet och i förekommande fall yla och gny. Länsstyrelsen hänvisar till polisens eftersöksjägare som redan försökt men misslyckats med att anträffa det förmodat skadade djuret.

Ansökan om den aktuella skyddsjakten inkom till naturvårdsenheten tidigare i veckan. I den anfördes att vargen uppehåller sig i Vibberbo mellan Söderbärke och Smedjebacken på östra sidan av sjön Norra Barken.

Vargen uppges vara orädd, särskilt för bilar, och ska även tidigare ha setts i trakten. Vid den senaste observationen föreföll vargen ha drabbats av någon form av skada. Enligt ansökan till länsstyrelsen haltar den på ena frambenet och verkar ha ont all den stund den ylar och utstöter ett gnyende läte.

Det uppges vidare att eftersöksjägare från polisen har kallats till byn men anlände först efter mörkrets inbrott. Vid det tillfället kunde de inte se en skymt av det aktuella djuret.

Även en besiktningsman från länsstyrelsen har varit på plats. Denne kunde konstatera att det fanns spåravtryck av varg men däremot inga revirmarkeringar i Vibberbo.

– Länsstyrelsen ser allvarligt på situationer där varg uppvisar ett närgånget beteende. I det här fallet bedöms dock att något ovanligt närgånget beteende inte kan konstateras. Länsstyrelsen har inte någon möjlighet att besluta om skyddsjakt på grund av att vargen är skadad. Ansökan ska därför avslås, konstaterar Henrik Thurfjell, handläggare på naturvårdsenheten.

Ärendet med den haltande vargen i Vibberbo bollas nu tillbaka till polisen.

– Om ett vilt djur på grund av en trafikolycka är så skadat att det behöver avlivas av djurskyddsskäl kan polismyndigheten eller den som givits uppdraget att genomföra eftersöket besluta om detta, klargör Thurfjell.