Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till skyddsjakt

Idre Nya sameby får nej på sin ansökan om skyddsjakt på de två vargar som uppehåller sig norr om Drevfjällen och delvis inne i renskötselområdet.

Det var i februari som samebyn ansökte om skyddsjakt på de två vargarna som delvis rör sig inne i renskötselområdet.

Länsstyrelsen sade på tisdagen nej till skyddsjakt på de två vargarna med motiveringen att de till största delen rör sig i andra områden utanför renskötselområdet.

En av de två vargarna, som nu får leva vidare märktes i december i Storbo. Det är en tik som nu har fått sällskap av en hane.

Den andra vargen i det par som märktes har vandrat ner till gränsen mellan Älvdalens kommun och Malung, norr om Sälen. Där har den varit väldigt stationär, något som talar för att den funnit en tik i området.

Tidigare har länsstyrelsen beviljats skyddsjakt på flera vargar i renskötselområdet. Sedan hösten 2010 har också sex vargar skjutits i skyddsjakt och en har skjutits med stöd av paragraf 28. Därtill har ett vargpar flyttats från området.