Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

* Nej till kvotering

Annons

Den moderata arbetsgruppens förslag om utökad kvotering av föräldraförsäkringen strider fullkomligt mot mina liberala värderingar. Redan nu är 60 dagar reserverade för vardera föräldern, och går inte att överlåta. Det betyder att familjen i dag genom överenskommelse sinsemellan fördelar sina resterande föräldradagar fritt.

Att pappor i större grad borde stanna hemma med sina barn och utnyttja föräldraförsäkringen kan vi hålla med om. Det icke jämställda uttaget av föräldrapenning är ett allvarligt problem, och måste bemötas. Men det betyder inte att politiker är de som ska bestämma vad som passar varje familj bäst. En utökad kvotering såsom föreslagits tar makt från familjerna och ger till politikerna. En sund familjepolitik bygger man på valfrihet och inte tvång.

En kvoterad föräldraförsäkring kan dessutom leda till att låginkomsttagare drabbas hårt när den i familjen som tjänar mest måste stanna hemma. Alla har helt enkelt inte samma ekonomiska möjlighet att vara föräldralediga. Hur är det tänkt att vi ska fördela föräldraförsäkringen i familjer där den ena är arbetslös, student, egen företagare, sjukskriven eller på annat sätt har en ansträngd ekonomi?

Hur lockande en kvotering än må låta måste vi slå vakt om familjens frihet att själva välja och bestämma. Dessutom är föräldraförsäkringen till för barnen först och främst och inte för att öka jämställdheten.

Patrik Forslund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons