Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till kommunala friskolor

Förslaget om kommunala friskolor fick avslag i skolnämnden. Majoriteten tror inte på att nya driftsformer ger ökad demokrati och bättre undervisning.
Falualliansen var försiktigt positiv och ville utreda.

Det var gymnasieläraren Åke Hestner som hade skrivit ett medborgarförslag om att kommunen ska utreda alternativa driftsformer, och stötta personal som vill satsa på kommunala friskolor.

Han skriver om hur färre elever och konkurrens från friskolor gör att kommunen har svårt att få ekonomin att gå ihop, om hur omorganisationer har tärt på personalens krafter och om ökad centralisering av ledning och resurser, långt från klassrummen.

Hestner tror att kommunala friskolor vore ett sätt öka direktdemokrati, effektivitet och engagemang. Han var med vid skolnämndens möte i förra veckan för att prata för sitt medborgarförslag.

Men omröstningen i nämnden slutade 7-6. Den rödgröna majoriteten gick på tjänstemännens linje och avslog förslaget.

Skolchefen Jonatan Block skriver att direktdemokrati är viktigt, men tror inte det fungerar bättre med intraprenad. Även om man skulle tillåta den driftsformen så kan inte skolpengen användas fullt ut som skolan önskar.

Block hävdar att kommunen just nu jobbar hårt för att få mer flexibilitet i organisationen.

Falualliansen ville att man skulle utreda Intraprenad för grund- och gymnasieskolorna, och att man kollar om det finns andra driftsformer som är möjliga att använda i kommunal regi.

– I juridisk mening finns det inget som kallas kommunal friskola, men möjligheten till lokala styrelser i en kommunal skola finns redan genom lagstiftningen, säger Falupartisten Maria Gehlin.

Hon tror att intraprenad av en kommunal skola skulle kunna innebära bättre demokrati, större kostnadsmedvetenhet och mer engagemang hos personalen, något som är viktigt nu när konkurrensen från friskolorna är hård. 

– Trafik- och fritidsnämnden har sedan flera år tillbaka en väl fungerande intraprenad genom Slättahallen. Och omvårdnadsnämnden har långt gående planer på att införa intraprenad inom äldreomsorgen, påpekar Maria Gehlin.