Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till försvaret om vindkraft i Granberg

Försvaret överklagade bygglovet av de redan byggda vindkraftverken i Granberg, Älvdalen. Länsstyrelsen avslår överklagandet.

Flera år för sent fick försvaret rätten att överklaga vindkraftverken på Grabberg i Älvdalen. Detta eftersom kommunen hade gjort fel som ej låtit försvaret veta om att vindkraftverken fått bygglov.

Försvaret hade i sin planering avsatt området där kraftverken nu står som fritt fån höga föremål.

När försvaret för någon månad sedan till slut fick rätten att överklaga, som om bygglov inte var beviljat, sa försvaret nej till bygglov. Man vill ha området där vindkraftverken står fritt från höga byggnader och vindkraftverk för att bland annat kunna samöva i Trängslet med flyg.

Nu har länsstyrelsen tagit ett nytt beslut om bygglov och beslutat att avslå förvarets överklagande.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att vindkraftverken - tvärtemot vad försvaret själva säger - inte påverkar försvarets möjligheter att samöva med flyg under övningar i Trängslet.

Försvaret har ännu inte kunnat ta ställning till om man ska överklaga avslaget i Mark- och miljödomstolen, som är nästa högre instans.