Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedlagt militärläger blir snöskotereldorado

Det är Transtrands kursgård, den gamla försvarsanläggningen Transtrandslägret, som nu fått ny regim och blivit Snöskotercenter i Sälen.

Bakom den här satsningen står kompanjonerna Kristoffer Widing och Fredrik Larsson från Transtrand samt redaren Thomas Malmqvist från Stockholm.

Till nyårshelgen har de premiär för sin skotersatsning.

- Alla är oerhört positiva och tror på vår satsning. Det gör förstås vi också, säger Transtrandsduon Larsson och Widing som på senare tid haft fullt upp med att förbereda premiären som sker nu till nyårshelgen.

För Fredrik och Kristoffer är det ett eget genuint intresse för skoteråkning och dess möjligheter som är grund för den här satsningen. De är aktiva i den lokala snöskoterklubben och i de senaste årens utveckling av ett omfattande system av välordnade skoterleder i och kring Sälenfjällen - projektet Malung-Sälen rätt och slätt.

Det projektet syftar till att få ordning på skoteråkningen på fjället, men även att leda skotertrafiken utåt så att byarna kring fjällen kan få nytta av den ökande skoterturismen.

Från Skotercenter har de direkt anknytning med en led ut i skogen till de fina skoterlederna i Sälenområdet.

- Ett guldläge för skoteråkning, vi kommer ut i skogen utan att passera ett hus, och bara i närområdet, Lima-Sälen-Sörsjön, har vi ett system med preparerade skoterleder på hela 40 mil. Det hänger dessutom ihop med skoterleder från övriga Dalarna, långt ner i Värmland och ända upp till Treriksröset 175 mil norrut, säger Kristoffer Widing.

Transtrandslägret, där Skotercenter etableras, ligger en knapp mil söder om Sälen. Nu är det dags att vända blad i lägrets historiebok, till en satsning på snöskoterturism, men även med konferensverksamhet, hotell och restaurang.

- Inför premiären har vi satsat på att göra i ordning restaurangen där kökschefen Jonas Möller, känd Sälenkock, huserar. Han tar förstås emot även andra gäster än skoteråkare. Vi har också rustat upp relaxavdelningen med bland annat utomhusbubbelkar, säger Fredrik Larsson.

Hotellverksamheten, som leds av Barbro Samuelsson, har 49 rum med totalt 126 bäddar och konferenssal med 70 platser. Det finns även husvagnsplatser för säsongsuppställning.

I framtidsplanerna ingår att bygga ett skotermagasin, samt att höja standarden på en del av boendet.

- Under vintern kommer vi att arrangera tvådagarskurser för förarbevisutbildning på skoter, och vi ska göra specialarrangemang med olika samarbetspartners, säger Fredrik Larsson.

Bildelskedjan Mekonomen, som ska göra en satsning på att bli ledande inom snöskoterdelar, kommer i vinter att öppna sin första reservdelsbutik med enbart skoterdelar i det nya Skotercenter i Transtrand.

Fakta: Transtrandslägret

Transtrandslägret byggdes ursprungligen på 40-talet och var då Försvarets bas i området för bevakningen av riksgränsen mot Norge under andra världskriget.

Senare användes lägret av Dalregementet för vinterutbildningar.

Därefter var det utbildningsplats,Transtrands kursgård, för frivilligorganisationerna som hemvärn, lottor, bilkårister, frivillig befälsutbildning.

Kursverksamheten upphörde för några år sedan och förra året beslutade ägarstiftelsen att kursgården skulle säljas.