Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggningsidén kan vara politisk

Högskolan Dalarnas ledning har skapat befogad oro genom idén att avveckla Högskolan i Borlänge. Högskolan står i dag på två ben genom sitt samarbete med näringslivet och offentlig sektor i både Falun och Borlänge. De kompletterar varandra ganska väl. Kapar man det ena benet kommer snart propåer på att en enbent Högskola inte klarar sig i längden. Då drabbas både Falun och länet.

Liknande idéer dyker upp hela tiden, men detta hot måste tas på allvar. Ett bra första steg är att analysera motivet. Idén kan vara hembakad eller pålagd uppifrån.

I det första fallet känner ledningen behov att påminna om sin existens. Enligt gamle professor Northcote Parkinson är det vanligast hos nytillsatta ledningar som vill visa för alla att nu blåser det nya vindar. En klok ledning nöjer sig med att byta gardiner, bygga om huvudentrén eller införa en ny logga. Kostnaderna blir begränsade. En mindre klok ledning slår till med en omorganisation som medför höga kostnader och andra problem. Företagen brukar nöja sig med billigare åtgärder, medan den offentliga sektorn föredrar omorganisationer (se Polisen). Behovet att markera sin existens kan uppstå även hos etablerade ledningar som känner att verksamhetsutvecklingen har avstannat och nya idéer saknas. Så kan vara fallet med Högskolan Dalarna. En lämplig åtgärd kan vara att rikta ledningens uppmärksamhet till verksamhetsutvecklingen, erbjuda lämpliga idéer eller åtminstone nämna några av Parkinsons billiga alternativ.

Motiv till nedläggningsidén kan också vara politiska. Högskolans rektor besitter säkert en politisk kompetens avseende mobbning (av motståndare och konkurrenter) och kohandel (med hjälp av mutor och utpressning). Mobbningen av Janne Bohman är osannolik. Men rektorn vill kanske belöna Faluns ledare för en viss tjänst eller sätta press på Borlänge, till exempel att sänka hyror eller bygga nya lokaler. Sådant ingår i det politiska spelet.

I det värsta fallet fick rektorn uppdraget att lägga ner Högskolan uppifrån, som ett sätt att påskynda urbaniseringen i Sverige. Högskolor är starka magneter för både folk och företag, och starka krafter vill koncentrera dem till storstäderna. På så sätt kan man driva upp värdet på både bostäder och andra fastigheter. Bankerna, fastighetsbranschen, byggbranschen och andra tillsammans med sina lobbyister jobbar stenhårt för denna utveckling. Dalapolitiker av alla kulörer borde mobilisera för att bemöta detta hot.

Jaro Potuce

kLiberal i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel