Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NCC och kommunen överens: Vattenledningen till Spendrups grävs upp

Nu är Ludvika kommun och NCC överens om hur man ska hantera den olycksaliga vattenledningen mellan Östansbo och Grängesberg.
– Den ska grävas upp och ersättas med en ny ledning på samma plats, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Egentligen skulle ledningen ha stått klar för två år sedan. Men den läckte som ett såll och kunde aldrig tas i bruk. I vintras dömde oberoende besiktningsmän ut NCC:s arbete.

I juni föreslog NCC att man skulle lösa problemen genom att lägga en ny ledning i den befintliga. Denna linje har NCC länge hållit fast vid, framgår det av Leif Petterssons resonemang. Kommunens utgångspunkt har varit att det måste till en helt ny ledning.

– I måndags (21 december) blev vi överens. Nu ska vi ha ett startmöte i januari och sedan kan arbetena kanske komma i gång i slutet av januari eller i februari, hoppas kommunalrådet.

Enligt Pettersson är parterna överens om att ledningen ska grävas upp och en ny ledning med samma kapacitet – max 10,5 miljoner liter vatten per dygn – ska läggas på samma plats.

– Om jag spekulerar lite så kan vattnet förhoppningsvis börja flöda i den nya ledningen någon gång under andra halvåret 2016. Arbetet kommer att gå snabbare än när de lade ner den första ledningen; de behöver ju inte spränga något och ledningsgraven finns där klar att användas.

Hos Spendrups välkomnar man överenskommelsen:

– Det känns bra att kommunen och NCC äntligen har kommit vidare i sina diskussioner. Vi ropar dock inte hej innan det rinner vatten i ledningen, säger på tisdagskvällen Spendrups kommunikationsdirektör Annika Molander.

Nya ledningen kommer att bestå av samma material som den läckande ledningen, en form av glasfiber, men Leif Pettersson känner ingen oro för nya problem med läckage. Materialet i sig är det inget fel på, hävdar han, och hänvisar till att samma material används exempelvis mellan Oslo och Gardemoens flygplats. Huvudsaken är att arbetet utförs på rätt sätt.

Trots att ledningen aldrig har fungerat så har kommunen till NCC betalat cirka 61,3 miljoner kronor. När jobbet nu ska göras om så får NCC stå för slantarna både när det gäller inköp av de norsktillverkade vattenrören och arbetskostnaden.

Någon gång under 2016 väntas ett besked angående den överprövning av besiktningen som NCC begärde. Om NCC även i överprövningen pekas ut som huvudansvarig för ledningsfiaskot, kan företaget tvingas betala vite till kommunen på grund av den kraftiga förseningen.

– Vi har viten som tickar hela tiden och jag skulle gissa att summan nu är uppe i omkring 50 miljoner, hävdar Leif Pettersson.

DT har under tisdagskvällen sökt företrädare för NCC för kommentarer.

Läs mer om vattenledningen till Spendrups