Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistkoppling irriterar: "Tomma stolar bättre än nazist i fullmäktige"

Gång på gång angrips Sverigedemokraterna för att de "släppt in en nazist" i kommunfullmäktige i Ludvika.
Nu lutar partibasen åt att det var ett misstag att köra med så kallade öppna listor vid valet 2014.

De "öppna listorna" medförde att nazisten Pär Öberg lyckades kuppa sig in i fullmäktige på ett SD-mandat.

Det räckte att 14 sympatisörer i valkretsen Grangärde-Säfsnäs skrev hans namn på valsedlar tillhörande Sverigedemokraterna för att han skulle ta ett av de sju mandat SD erövrade i kommunalvalet.

Direkt efter valet var SD:s lokale partibas Benny Rosengren arg och meddelade att han tänkte frysa ut Öberg. Nazisten och hans organisation skulle inte heller få del av det kommunala partistödet på drygt 40 000 kronor per mandat och år, fastslog Rosengren.

– Vi har försökt att få Öberg att avsäga sig platsen som vald för Sverigedemokraterna och att han skulle sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde. Men det vägrar han av någon anledning, säger Benny Rosengren i dag.

Senast i förra veckan kritiserade Ingvar Henriksson, ordförande för kommunens socialdemokrater, SD. Henriksson menade att SD öppnat vägen för Pär Öberg genom att ha öppna listor vid valet.

– Det är SD som har släppt in en nazist i sitt parti. Vi ska komma ihåg att han (Öberg) sitter där på ett mandat för Sverigedemokraterna men låtsas tillhöra ett annat parti konstaterade Henriksson.

– Henriksson svamlar som vanligt. Man kan fråga sig om Henriksson sitter och sover när Öberg är uppe i talarstolen och talar om att han står där som företrädare för Nordiska Motståndsrörelsen. Han låtsas inte, replikerar Benny Rosengren.

Den upprepade kritiken verkar dock ha fått Rosengren att börja fundera på om partiet gjorde fel som hade öppna listor. Man valde öppna listor eftersom man från början bara hade fem namn på valsedlarna men insåg att partiet hade goda chanser att få fler mandat i fullmäktige.

Om listorna varit låsta hade Pär Öberg inte kunnat iscensätta kuppen – men SD hade förmodligen bara fått fem representanter i fullmäktige. Två stolar hade antagligen stått tomma hela mandatperioden.

– Två tomma stolar, det är inte säkert att det hade varit ett sämre alternativ. Vi vill ju inte ha med Öberg att göra. Han är en belastning för oss. Vi hade säkert fått kritik om vi haft två tomma stolar, men vi hade sluppit nazistkopplingen, säger Benny Rosengren.

Möjligen hade det blivit låsta listor om SD-folket i Ludvika lyssnat mera på sin partiledning. Dåvarande partisekreteraren Björn Söder såg en fara i öppna listor.

– I många kommuner har vi haft spärrade listor för att personer inte ska kunna komma in bakvägen. Vi har sagt att det är bättre med en tom stol än en person som företräder något annat partis politik, sade Söder i en analys strax efter valet.