Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazister på marknaden upprör

Under helgens marknad möttes besökarna av nazistiska Svenskarnas parti som delade ut flygblad. Någonting som fick de andra partierna på marknaden att reagera starkt.

Det var på lördagen som representanter från Svenskarnas parti manifesterade på torget genom att dela ut flygblad och hålla upp ett plakat med texten "Mångkulturen förstör Sverige - nu ska den bort". När Miljöpartiet uppmärksammade manifestationen bestämde de sig för att agera. De frågade de andra partierna på marknaden om de ville ställa upp på en motmanifestation.

– Det där är inte okej, säger en representant från Miljöpartiet i Rättvik till DT. Vi ville gemensamt markera att alla politiska partier tar avstånd från det här.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, och Moderaterna samlades vid torget och tog en gemensam bild där de höll upp lappar med texten #nejtillrasism. Bilden spreds sedan på sociala medier.

– Vi har fått mycket positiv respons på det här, säger Miljöpartiets representant. Många har efterlyst att politiska partier gemensamt säger ifrån.

Ledningen för Rättviks marknad har inte så mycket att säga om att ett nazistiskt parti fanns på plats på marknaden.

– Vi tycker väl egentligen ingenting om det mer än att de naturligtvis måste falla under yttrandefrihet som alla andra, säger marknadsgeneralen Magnus Wikman. Men naturligtvis tar vi avstånd från nazismen.

– Vi misstänkte att de skulle komma i och med att det är valår, så vi var förberedda med extra vakter. Men det blev inget bråk eller något sådant.

DT har sökt Svenskarnas parti för en kommentar.