Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazister får inget partistöd av sd

Med nuvarande regler betalar kommunen ut 40 520 kronor per år och mandat som partierna har i fullmäktige.
Pengar som Sverigedemokraterna inte har en tanke på att ge nazisterna.

Pär Öberg, toppnamn i Svenska Motståndsrörelsen, kom in i fullmäktige efter en kupp där sympatisörer skrev hans namn på sd-valsedlar.

Öberg fick totalt 18 röster varav 14 i valkretsen för Grangärde-Säfsnäs. Dessa 14 röster räckte för att han skulle ta ett av Sverigedemokraternas fyra mandat i valkretsen.

Räknat på nuvarande partistöd kommer sd att kvittera ut 283 640 kronor per år under fyra år.

– En del av pengarna ska vi betala in till partiet centralt. I övrigt kommer de att användas till kurser, valförberedelser och annat, säger sd:s lokale partibas Benny Rosengren.

Pär Öberg sitter på det sjätte mandatet men att han och hans organisation skulle få del av mandatstödet finns inte i Rosengrens tankevärld.

– Aldrig, vi vill inte ha med Öberg att göra. Vi fryser ut honom, säger Benny Rosengren bestämt.

Pär Öberg får därmed nöja sig med timarvodet som utgår till politikerna när kommunfullmäktige har sammanträde.

För närvarande ligger arvodet på 207 kronor för den första timmen som sammanträdet pågår och därefter på 104 kronor per timme.

Fullmäktige sammanträder cirka tio gånger per år så några större förtjänster blir det inte, inte ens för de allra flitigaste politikerna.

DT har kollat hur mycket som har betalats ut i sammanträdesarvode till en socialdemokrat som deltagit i 29 sammanträden sedan valet 2010.

Politikern har fått sammanlagt 14 752 kronor – före skatt.